Кламер БГ - Новини: Основната опозиционна сила в Литва е победила на първия тур на изборите

Основната опозиционна сила в Литва е победила на първия тур на изборите

Европа

|
Пон, 12 Окт 2020г. 13:46ч.
Основната опозиционна сила в Литва е победила на първия тур на изборите

Основната опозиционна сила в Литва - десноцентристкият Съюз "Отечество" - Литовски християндемократи - е победила на произведения вчера първи тур на парламентарните избори в страната, показват частични резултати при преброени около половината от подадените бюлетини, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че изборите са възприемани като своеобразен вот на доверие за премиера Саулюс Сквернялис в отговора му на епидемията от новия коронавирус.

Основната опозиционна сила в Литва, която води своя произход от антисъветското движение за независимост на балтийската република през 80-те години на миналия век, е получила 20,5 процента.

Левоцентристката партия Литовски съюз на селяните и Зелените, която е най-голямата формация в управляващата коалиция, остава на второ място с 19,5 на сто.

Предстои да бъдат обработени още изборни протоколи от по-големите градове, които са главната електорална база на Съюз "Отечество" и където Литовският съюз на селяните и Зелените е непопулярен, отбелязва Ройтерс.

"Много вероятно е (Съюз "Отечество") да бъде номер едно", каза за Ройтерс председателят на партията Габриелюс Ландсбергис.

Лидерът на Литовския съюз на селяните и Зелените Рамунас Карбаускис беше готов да признае поражението на своята партия: "Изглежда, че след като всички гласове бъдат преброени, ние ще бъдем номер две."

Над 10 други политически сили участват в надпреварата, което създава предпоставки за сложни коалиционни преговори. Литва по традиция е управлявана от коалиции от по няколко партии.

Съгласно смесената избирателна система в страната 70 депутати в 141-членния Сейм трябваше да бъдат избрани вчера по пропорционалната система. Останалите 71 места в еднокамарния парламент се разпределят по мажоритарни райони, като на 25 октомври предстоят балотажи между двамата водещи кандидати по места, където няма победител на първия тур с над 50 процента.

Засега общо шест партии влизат в новия състав на Сейма, сочат предварителни резултати.

Агенцията отбелязва, че може да настъпят промени след постъпването на бюлетините от големите градове.

Избирателната активност е била над 47 на сто.

Поради опасения от разпространение на новия коронавирус, избирателите бяха помолени да попълнят своята бюлетина със собствена химикалка, отбелязва Ройтерс.

Досега в Литва, с население под 3 милиона души, са регистрирани близо 8900 заразени, включително рекордните 205 нови случая в събота. 103 човека починаха.

Балтийската страна регистрира бърз икономически растеж, след като се присъедини към Европейския съюз през 2004 г., но мнозина местни жители са недоволни от неравенството в доходите. Една пета от населението, най-вече възрастни хора, са били изложени на риск от бедност миналата година - толкова, колкото и преди едно десетилетие.

Относителната устойчивост на Литва по време на икономическата криза, предизвикана от пандемията, помогна на управляващата коалиция да компенсира регистрирания преди това спад в подкрепата за нея заради обвинения в корупция, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg

Вижте още