Кламер БГ - Новини: Осем кандидати за шеф на БНТ. Венелин Петков, Емил Кошлуков и Сашо Диков сред тях

Осем кандидати за шеф на БНТ. Венелин Петков, Емил Кошлуков и Сашо Диков сред тях

България

|
Пет, 27 Май 2022г. 18:14ч.
Осем кандидати за шеф на БНТ. Венелин Петков, Емил Кошлуков и Сашо Диков сред тях

Осем кандидати за шеф на БНТ. Венелин Петков, Емил Кошлуков и Сашо Диков сред тях

Осем кандидати, сред които Емил Кошлуков, Венелин Петков и Сашо Диков, се включват в надпреварата за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ). Това стана ясно в петък, когато изтече крайният срок за подаване на документи по стартирана от Съвета за електронни медии (СЕМ) процедура.

Документи са подали още Ирина Величкова, Василена Матакиева, Красимир Ангелов и преподавателката по тв журналистика Светлана Божилова.

За това, че настоящият шеф на БНТ Емил Кошлуков ще участва и в новия конкурс, се разбра преди ден, като самият той потвърди информацията, макар преди това да не беше давал подобни сигнали. Очаквано сред кандидатите е и бившият шеф на новините в бТВ Венелин Петков. Както Mediapool писа, беше сигурно, че той ще подаде документите си.

Отново в четвъртък Камен Воденичаров, който беше сочен за един от фаворитите на "Има такъв народ"(ИТН) за директорския пост в БНТ, се отказа от надпреварата. Освен Воденичаров, и името на Крум Савов се завъртя като евентуален кандидат с подкрепата на ИТН. И Воденичаров, и Савов водят предавания в телевизията на Слави Трифонов. И Савов обаче не е сред подалите документи за конкурса. От месеци неофициално се говори, че ИТН имат желание начело на БНТ да бъде избран техен доверен човек. Спряганите до момента имена обаче не са част от надпреварата.

От около месец неофициално се говореше, че журналистът и издател Асен Григоров също ще е кандидат за поста и ще се ползва от подкрепата на мандатоносителите от "Продължаваме промяната". Това обаче също не е факт - и Григоров не е подал документите си.

Кандидатурата на Сашо Диков също не е изненада, защото той последователно подава документи за шеф на БНТ в последните няколко конкурса за генерален директор. В момента той е водещ на предаване в "Евроком". Спортният журналист Сашо Йовков също от години участва в конкурсите за шеф на БНТ.

Сега спортната журналистка Василена Матакиева също е част от надпреварата. В момента тя е част от Управителния съвет на БНТ.

Красимир Ангелов в момента е директор на Радио Кърджали към БНР, а преди това е бил дългогодишен кореспондент на БНТ в града.

Последният кандидат за шеф на БНТ е Ирина Величкова, която е дългогодишен юрист и един от основателите на "Филмаутор". Специализира режисура на игрално кино в НАТФИЗ при проф. Дочо Боджаков (2018). Дълги години е главен юрист на БНТ.

Сегашният мандат на Кошлуков изтича на 5 юли.

СЕМ ще изслуша концепциите на допуснатите кандидати на 27 и 28 юни. На 29 юни членовете на медийния регулатор ще гласуват. Генералният диркетор може да бъде избран с обикновено мнозинство – т.е. с гласовете на 3 от общо петимата членове на медийния съвет.

По-рано този месец съставът на СЕМ беше обновен и в момента няма членове с изтичащ мандат – попълнени са и двете места от президентската квота, както и трите от парламентарната. Соня Момчилова и бившата журналистка от бТВ Габриела Наплатанова са назначени от президента Румен Радев, а останалите членове са издигнатата от "Продължаваме промяната" Симона Велева, предложената от "Демократична България" Пролет Велкова, както и издигнатата от ГЕРБ през 2019 година Галина Георгиева.

mediapool.bg