Кламер БГ - Новини: Орешарски за референдума за изборите: Трудно се лови черна котка в тъмна стая

Орешарски за референдума за изборите: Трудно се лови черна котка в тъмна стая

България

|
Пет, 31 Ян 2014г. 09:04ч.
Орешарски за референдума за изборите: Трудно се лови черна котка в тъмна стая

Премиерът Пламен Орешарски обяви в петък, че е "за" референдум за изборните правила, но ако се коригират и конкретизират въпросите. Часове по-рано, в четвъртък вечер, той коментира инициативата на президента с описаната от китайския мъдрец Конфуций ситуация "трудно се лови черна котка в тъмна стая, особено ако котката я няма в стаята".

Орешарски обясни, че най-големият риск са неопределените въпроси, но отбелязва, че "темата е политическа" и затова малко се затруднява да я коментира.

"За мажоритарния вот има толкова много различни системи - такива, които са близки до пропорционалния, и такива, които действително наблягат на мажоритарния елемент", обясни Орешарски.

Той коментира, че въвеждането на електронно гласуване изисква да има гаранция за тайната на вота.

Според него и задължителното гласуване крие огромни рискове.

"Ако не се лъжа, за последен път в нашата история е имало такъв опит 19-та година, в резултат на който страната навлиза в десетилетия на нестабилност", каза Орешарски и допълни, че е по-важно гражданите да направят информиран избор.

Управляващата коалиция БСП и ДПС реагира бурно срещу инициативата на президента Росен Плевнелиев за референдум за въвеждане на задължително гласуване, избор на мажоритарни кандидати и електронен вот. ГЕРБ и Реформаторският блок обаче подкрепиха искането.

Пламен Орешарски каза още, че не очаква случващото се в левицата да се отрази върху стабилността на парламентарното мнозинство, което стои зад неговия кабинет.

"До момента не съм чул критики от там срещу правителството. Това ми дава увереност, че ще имам подкрепата на всички представители на левицата, другото е вътрешнопартиен дебат, по който не искам да вземам страна", каза Орешарски.

В петък той коментира и готвения от ГЕРБ вот на недоверие заради проблеми в сектор "сигурност".

Според него темата е неподходяща, тъй като при управлението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов точно този сектор е "доста уязвим и слаб".

Преди да даде по-подробен коментар Орешарски поиска първо да чуе аргументите на опозицията.

Може би, смята той, критични бележки могат да имат политически сили, граждани и НПО-та, които не са допринесли за срива на системата за сигурност през изминалите четири години.

mediapool.bg