Кламер БГ - Новини: Орбан предложи да отвори коридор за бежанците, ако Западът го поиска

Орбан предложи да отвори коридор за бежанците, ако Западът го поиска

Европа

|
Пет, 05 Ноем 2021г. 16:03ч.
Орбан предложи да отвори коридор за бежанците, ако Западът го поиска

Виктор Орбан

Унгарският премиер Виктор Орбан предложи да отвори водещи на запад коридори за бежанци и мигранти през страната си, ако Западът го поиска, предаде ДПА.

"Ако се нуждаете от тях, вземете ги", каза той в свое интервю по радиото днес. Той каза и че вярва, че различните варианти на коронавируса са донесени от мигранти, но не предостави доказателства за това твърдение.

Консервативният националист Орбан, който е на власт в Унгария от 2010 г., направи практически невъзможно за когото и да било да кандидатства за убежище в страната му, която е членка на ЕС. През 2015 г. той нареди издигането на метална ограда на границата със съседна Сърбия. Бежанци и мигранти, задържани в Унгария, биват депортирани от властите обратно в Сърбия без допълнително производство. Защитници на човешките права и агенцията за бежанците на ООН твърдят, че тази практика е противозаконна. Според ЕС политиката за предоставяне на убежище на Унгария нарушава европейските и международните закони. Ето защо срещу Унгария са образувани няколко процедури за нарушение.

Предложението на Орбан идва на фона на продължаващия приток на мигранти към ЕС през Беларус, където управляващият с твърда ръка Александър Лукашенко подпомага придвижването им до външните граници на ЕС в отговор на наложените от Брюксел санкции срещу режима му.

Броят на мигрантите, които нелегално влизат в североизточната германска провинция Мекленбург-Предна Померания, която се намира на границата с Полша, остава висок. Говорител на полицията в град Пазевалк каза днес, че пет операции за нелегално прекарване на общо 36 бежанци през границата са били осуетени от германската страна на границата от вчера сутринта.

През първите четири дни на ноември вече повече от 80 мъже и жени са били спрени при опит нелегално да влязат в Западна Померания. "Ситуацията остава много динамична", каза говорителят. През октомври общо 749 жени, мъже и деца са били задържани на границата между Германия и Полша в Западна Померания. Повечето от тях са дошли от Ирак и Иран, а някои - от Сирия и Йемен.

През септември 302 бежанци са били нелегално транспортирани през границата, а през август - 104. През октомври по цялото протежение на границата с Полша са били задържани повече от 5000 мигранти.

Тази пролет Лукашенко обяви в отговор на санкции от ЕС, че вече няма да спира мигранти, които се насочват към Европейския съюз. ЕС го обвинява, че организира превоз на хора от райони в криза.

Полша, Литва и Латвия усилват охраната на границите си с Беларус, които са и външна граница на ЕС. Въпреки това хиляди мигранти ги прекосяват и влизат в Германия.

mediapool.bg