Кламер БГ - Новини: Орбан поиска оставката на Йоурова заради "неуважителни изказвания"

Орбан поиска оставката на Йоурова заради "неуважителни изказвания"

Европа

|
Вт, 29 Септ 2020г. 14:40ч.
Орбан поиска оставката на Йоурова заради "неуважителни изказвания"

Унгарският премиер Виктор Орбан поиска оставката на заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова заради "неуважителни публични изказвания" по адрес на страната му, предаде Ройтерс.

"Според заместник-председателя (на ЕК) в Унгария се изгражда "болна демокрация" и освен това тя обиди гражданите на ЕС с унгарска националност, заявявайки, че те нямат възможност да си създават независимо мнение", написа Орбан в писмо до председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен има доверие в своя заместник Вера Йорува, заяви днес говорител на институцията в отговор на въпрос, свързан с искането на унгарския премиер.

Засега няма предвидена двустранна среща между Фон дер Лайен и Орбан в кулоарите на насроченото за края на тази седмица в Брюксел заседание на Европейския съвет, добави говорителят.

Той настоя, че ЕК и държавите от ЕС трябва да могат да обсъждат трудни въпроси, за да се намерят решения. По неговите думи Фон дер Лайен ще отговори на писмото на Орбан.

mediapool.bg