Кламер БГ - Новини: Оптимистично: Първите ваксинации в ЕС срещу коронавируса в първото тримесечие на 2021 г.

Оптимистично: Първите ваксинации в ЕС срещу коронавируса в първото тримесечие на 2021 г.

Коронавирус

|
Ср, 11 Ноем 2020г. 16:52ч.
Оптимистично: Първите ваксинации в ЕС срещу коронавируса в първото тримесечие на 2021 г.

Първите ваксинации срещу Covid-19 в Европейския съюз биха могли да бъдат направени в първото тримесечие на 2021 г. при един оптимистичен сценарий, заяви в сряда директорката на базирания в Стокхолм Европейски център за контрол на заболяванията Андреа Амон, предаде Франс прес.

Ситуацията на фронта на коронавирусната епидемия на Стария континент е "много, много обезпокояваща" и "всички наши индикатори показват влошаване", допълни Амон. Тя призова европейците да спазват стриктно въведените ограничения по места, колкото и трудно да е това.

В настоящата ситуация може да отнеме повече време за намаляване на броя на случаите на зараза, отколкото беше при първата вълна през март-април, подчерта Амон.

Относно пътя към първите ваксинации на територията на ЕС, тя каза, че той е все още дълъг и несигурен и може да отнеме няколко месеца.

"Ако сме оптимисти, първите ваксинации в ЕС може да бъдат направени в първото тримесечие на идната година, но не мога да бъдат по-точна", допълни тя.

Относно съобщението на компаниите Пфайзър и БиоНТех за 90-процентната ефикасност на разработваната от тях ваксина, Амон заяви, че това е обещаваща информация, но подчерта, че трябва да се изчака окончателната оценка на продукта.

След края на изпитанията в трета фаза Европейската агенция по лекарствата трябва да оцени резултатите и да даде или не разрешение за пускане на пазара на продукта, припомни Амон. След това ще трябва да започне производството и едва тогава може да започне ваксинирането.

По-рано днес Европейската комисия обяви, че е одобрила договор с двете компании за закупуване на до 300 милиона дози от тяхната ваксина.

Поддържайки връзка с националните власти, Европейският център за контрол на заболяванията разработва сега правила за дефиниране на приоритетните групи за ваксиниране. Амон подчерта, че става дума за уязвимите части на населението и за здравния персонал, но припомни, че тези групи са доста многобройни и е нужно по-добро дефиниране на онези сред тях, на които трябва да се отдаде приоритет.

mediapool.bg