Кламер БГ - Новини: Опозицията в Украйна е в деликатно положение след предложението да влезе във властта

Опозицията в Украйна е в деликатно положение след предложението да влезе във властта

Свят

|
Пон, 27 Ян 2014г. 14:53ч.
Опозицията в Украйна е в деликатно положение след предложението да влезе във властта

Украинският президент Виктор Янукович постави опонентите си в деликатно положение, като им предложи да оглавят правителството. Така се представи като човек на компромиса, без да удовлетвори исканията им, смятат анализатори.

"Предложението на Янукович е само маневра, целяща да разедини опозицията и да запази властта", счита анализаторът Андреас Умланд от университета "Киево-Могилянска академия".

Според него предложенията са несериозни.

Украинският държавен глава предложи премиерския пост на Арсений Яценюк, който ръководи парламентарната група на държаната в затвора опозиционерка Юлия Тимошенко. Бившият боксьор Виталий Кличко получи възможността да стане един от вицепремиерите, натоварен с неясно очертания сектор на хуманитарните въпроси.

Янукович каза, че е готов да обсъди чрез работна група промени в конституцията, която в момента съсредоточава повечето правомощия в ръцете на президента. Опозицията иска по-парламентарен режим.

Президентът изглежда хвана опозицията неподготвена с плана си за излизане от кризата, обявен след изненадващи преговори, от които никой не очакваше кой знае какво след слабите отстъпки, направени на предишни срещи.

Лидерите на протеста в първия момент изглеждаха объркани, докато стояха на сцената пред демонстрантите на площад "Независимост".

Те призоваха към продължаване на демонстрациите, тъй като не са удовлетворени исканията им: свикване на предсрочни избори, отмяна на приети на 16 януари закони против протестите и освобождаването на опозиционната лидерка Юлия Тимошенко.

Те обаче не отхвърлиха недвусмислено предложението, а Арсений Яценюк изясни позицията си чак на следващия ден.

"Няма споразумение", написа той в Туитър.

Бившият шампион по бокс Виталий Кличко нарече предложенията на президента "отровни". Те целят "да разединят опозиционното ни движение", заяви той за германския вестник "Билд ам зонтаг".

Подкрепящият опозицията бизнесмен и бивш външен министър Пьотр Порошенко обвини властите, че са направили тези предложения с надеждата да бъдат отхвърлени.

И наистина, предложението на президента бе прието хладно от улицата, която иска оставката му. Демонстрантите се почувстваха предадени от рязката промяна в позицията му по отношение на сближаването с ЕС, а след това бяха възмутени от употребата на сила срещу протестиращи и приемането през януари на сурови закони срещу всякаква форма на протест.

"Хората не са тук, за да може опозицията да получи постове", каза 39-годишният демонстрант Сергей.

Все пак за опозицията е трудно да отхвърли толкова символично предложение след два месеца на безрезултатни протести и след като западните страни непрестанно призовават към диалог.

Малко преди срещата на президента с опозицията вътрешният министър заяви, че не е възможно никакво мирно споразумение с една опозиция, която е не може да контролира радикализиралото се протестно движение, и заплаши да използва сила срещу "екстремистите".

Властите засилиха натиска и със светкавичното свикване на извънредно заседание на парламента утре. "Това прилича на тактическа игра. Янукович показа на западняците волята си за компромис, а опозицията установи, че Янукович е готов да подели властта", заяви директорът на Института за международни стратегии Вадим Карасев.

Според политолога Алексей Гаран държавният глава и съюзниците му може да започват да се огъват пред решимостта на уличните демонстранти и страха от международни санкции. Янукович може да отстъпи част от правомощията си на опозиционно правителство, за да завърши мандата си както е предвидено през 2015 г., или да напусне поста си при определени условия като гаранция, че няма да бъде съден, например.

Този вариант би бил най-доброто решение за страната и има шансове да се осъществи, заяви Гаран.

По БТА

mediapool.bg