Кламер БГ - Новини: Опитите за изчегъртването ни са неуспешни, отчете ГЕРБ

Опитите за изчегъртването ни са неуспешни, отчете ГЕРБ

България

|
Нед, 11 Юли 2021г. 23:21ч.
Опитите за изчегъртването ни са неуспешни, отчете ГЕРБ

Опитите за изчегъртването ни са неуспешни, отчете ГЕРБ

Опитите за изчегъртване очевидно са неуспешни, обявиха от ГЕРБ в първия си коментар след обявяването на прогнозните резултати от вота. Резултатът може да се обърне след като се отчетат и гласовете от чужбина.

Но дори да остане първа, партията на бившия премиер губи подкрепа в сравнение с изборите през парил и вече съвсем няма шансове да се върне във властта. Бившите й коалиционни партньори от "патриотичното" обединение най-вероятно ще останат извън парламента.

"Съвсем първи, по-малко първи – това за нас е постижение. Този резултат го имаме след поне двумесечни опити да се впрегне целият ресурс на държавата ние да се представим по-зле на изборите", заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Лидерът на партията Бойко Борисов не се появи на пресконференцията.

От изявленията на Томислав Дончев и Тома Биков стана ясно, че ГЕРБ ще се опитат да поставят под въпрос легитимността на проведените избори, преекспонирайки проблемите с машинното гласуване.

"Тепърва предстои да коментираме организацията на изборния процес, да анализираме дали машините са надеждно средство, както и да проверим колко от тях са пипани по време на изборния процес", каза Тома Биков. Всъщност в изборния ден имаше сериозни проблеми с едва 0.49% машините и в тези секции се премина на хартиен вот.

Очаквано ГЕРБ обявиха, че е имало "хаос в изборния процес" и опити избирателите им да бъдат сплашвани и разколебавани да гласуват. Според ЦИК и МВР обаче не е имало сериозни нарушения в изборния ден.

На въпрос какъв знак е отсъствието на Борисов, Тома Биков отговори лаконично: "Много силен".

Тома Биков с увереност прогнозира: "Очертава се правителство, което няма да носи политическа отговорност (…) Очертава се правителство тип Беров-Орешарски".

Според него предстои или задълбочаване на политическата криза, или задкулисно управление.

"С оглед това, което има да се случва оттук нататък, нека да напомня, че няма нищо по-безполезно и тъжно от използвана стъргалка", коментира Томислав Дончев по адрес на Слави Трифонов, който още преди изборите през април каза, че целта е ГЕРБ да бъдат изчетъртани от политическия пейзаж.

"Да бъдеш опозиция е честен и достоен начин да си отстояваш принципите", продължи Дончев, очертавайки политическото бъдеще на ГЕРБ, които след повече от десетлителие управление загубиха властта на изборите на 4 април.

Според него резултатът показал, че "българската демокрация е жива" въпреки "опитите резултатите да бъдат изкривявани".

Тома Биков предрече, че се очертава коалиция на "протестните партии" с подкрепата на БСП и ДПС, а бъдещото правителство няма да носи ясна отговорност:

"Или очертава се правителство тип "Беров" или "Орешарски". Такъв тъп правителства винаги завършват с крах. За съжаление пред България стоят два избора – задълбочаване на политическата криза или задкулисно управление във формат, който ще бъде договарян в задкулисието на българския политически и икономически живот".

"Не виждаме никакъв потенциал България да има успешно управление в следващите месеци и може би години", завърши Биков.

mediapool.bg