Кламер БГ - Новини: Омбудсманът предлага различните здравни специалисти да имат отделни съсловни организации

Омбудсманът предлага различните здравни специалисти да имат отделни съсловни организации

България

|
Пон, 02 Септ 2019г. 15:04ч.
Омбудсманът предлага различните здравни специалисти да имат отделни съсловни организации

Омбудсманът Мая Манолова и медицински специалисти внесоха в понеделник в деловодството на Народното събрание проект на Закон за съсловните организации в здравеопазването. Законът предвижда отделните здравни специалисти да имат собствена съсловна организация, която в най-голяма степен да защитава правата и интересите им.

Създаването на такъв закон бе едно от исканията по време не протестите на медицинските сестри, които Манолова подкрепя от самото им начало. Сега медицински сестри, акушерки, рехабилитатори и лаборанти се представляват от една съсловна организацията – на професионалистите по здравни грижи. По време на протестите обаче стана ясно, че срещу нея има натрупано сериозно напрежение, а протестиращите сестри не веднъж поискаха оставката на нейното ръководство, тъй като смятат, че не защитава интересите им.

За да бъде приет, внесеният от омбудсмана закон, трябва да бъде припознат и предложен от някоя от партиите или отделни депутати в парламента. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на здравната комисия в НС Даниела Дариткова обаче коментира преди време, че няма да допусне разделяне на съсловната организация, тъй като е убедена, че всички професионални направления са представени в нея и интересите им са защитавани максимално добре.

mediapool.bg