Кламер БГ - Новини: Омбудсманът иска изпитите след 4 и 10 клас да бъдат отменени

Омбудсманът иска изпитите след 4 и 10 клас да бъдат отменени

България

|
Нед, 31 Ян 2021г. 12:05ч.
Омбудсманът иска изпитите след 4 и 10 клас да бъдат отменени

Омбудсманът Диана Ковачева отново поиска в неделя изпитите след 4 и 10 клас да бъдат отменени. Само ден по-рано образователният министър Красимир Вълчев обяви, че не смята да предприема подобна стъпка.

"При условие че матурите след 4 и 10 клас не са с кой знае какви последици за децата, може би е по-добре те да бъдат отменени. Добре е министерството да реши и да се вслуша и в децата, и в родителите и тази година да не ги излагат на излишен риск", коментира пред БНР Диана Ковачева. Наскоро тя изпрати препоръка до Красимир Вълчев с настояване да бъдат отменени националните външни оценявания в 4-ти и 10-и клас през настоящата учебна година.

Ковачева поясни, че е станало ясно колко дефицити има в онлайн обучението и колко трудно е усвояването на учебния материал от дистанция.

"Има доста дефицити... В рамките на онлайн обучението намалява силно мотивацията на децата да участват в часовете", посочи омбудсманът.

Тя коментира и дискусионния законопроект за домашното насилие.

"Има случаи, в които и хора с увреждане, и деца, и възрастни стават жертви, не са само жени... В момента са инкриминирани всички форми на насилие - и психическото, и икономическото, но е трудно да бъдат дефинирани този вид престъпления. Важно е промените в закона да съдържат механизми за забрана на допускане на злоупотреби с право. Трябва да бъде балансиран закон, който да даде възможност да бъдат наказвани ефективно извършителите и да бъдат защитени жертвите, да не се допуска злоупотреба с права", посочи Диана Ковачева.

Омбудсманът коментира и темата за изборите.

"По отношение на българите в чужбина виждам, че има движение от страна на дипломатическите представителства. Остава отворен въпросът по отношение на карантинираните хора. Има неясноти по редица въпроси", каза Ковачева.

mediapool.bg