Кламер БГ - Новини: Олимпийско отличие за нашите състезатели от шахматния шампионат за глухи

Олимпийско отличие за нашите състезатели от шахматния шампионат за глухи

Спорт

|
Четв, 03 Юли 2014г. 12:22ч.
Олимпийско отличие за нашите състезатели от шахматния шампионат за глухи

От ХVІІ Олимпиада по шахмат за глухи, която се състоя от 18 до 28 юни в Опатия (Хърватия), нашият отбор (в състав Николай Нинов - капитан на отбора, Веселин Георгиев, трикратен световен шампион по шах за глухи, Петър Орев и Димитър Серафимов), се завърна в родината с купата на олимпийски първенец, съобщиха от Съюза на глухите в България (СГБ).

Отличието бе спечелено след много трудни и оспорвани срещи с достойни съперници, като българските шахматисти спечелиха най-много точки - 25, след като победиха не само предишните шампиони от Хърватия, но и много силните отбори на Русия, Италия и Швейцария с постигнати ремита с отборите на Полша, Германия, Сърбия и Англия. Те не допуснаха нито една загуба, се казва в съобщението.

Олимпиадата по шахмат за глухи се състоеше от пет основни турнира - отборен шампионат за мъже, отборно първенство за жени, отворен турнир, шампионат за младежи и индивидуално блиц първенство, като първенството за мъже и отвореният турнир се играха в девет кръга.

В първенството за мъже заедно с нашите шахматисти участваха още 82 състезатели от 17 държави: Армения, Азербайджан, Беларус, Хърватия, Великобритания, Германия, Унгария, Израел, Италия, Казахстан, Полша, Русия, Сърбия, Словакия, Шотландия, Швейцария и Украйна.

ММ майстор Петър Орев на четвърта отборна дъска бе с най-много точки от отбора - 7.5 от 9 възможни; на втора дъска трикратният световен шампион по шахмат за глухи Веселин Георгиев постигна 7 т.; на трета - Димитър Серафимов взе 6.5 точки.

Капитанът на отбора Николай Нинов, заместник-председател на Съюза на глухите в България (СГБ) се състезаваше на първа дъска и постигна 4 точки.

През 2013 г. националният отбор на СГБ по шахмат участва в ХХI европейско отборно

първенство в гр. Каунас, Литва, на което завоюва второ място.

mediapool.bg