Кламер БГ - Новини: Олимпиадата в Рио тръгва със страхове и луда самба

Олимпиадата в Рио тръгва със страхове и луда самба

Спорт

|
Пет, 05 Авг 2016г. 10:01ч.
Олимпиадата в Рио тръгва със страхове и луда самба

От днес светът е олимпиада. За първи път континентът Южна Америка ще бъде домакин на най-голямото спортно състезание в света, което ще продължи до 21 август.

Над 11 000 атлети от 206 държави ще се включат в 31-вите олимпийски игри, които се откриват официално с луда фиеста в Рио де Жанейро.

България ще бъде представена от 51 спортисти в 14 вида спорт. Това е най-малката ни делегация от 60 години насам, но спортният министър Красен Кралев е оптимист и чака медали в осем вида спорт. Последната ни олимпийска титла е на Румяна Нейкова от Пекин през 2008 г. в академичното гребане в дисциплината скиф.

Олимпийските игри започнаха със серия от скандали - опасният вирус Зика, който отказа редица елитни спортисти от участие, незавършени инфраструктурни обекти, ежедневни кражби и насилие по улиците, политическа и икономическа криза в Бразилия, замърсяването на въздуха и водата, грандиозният допинг скандал с руските спортисти и недостроеното олимпийско село.

Напрежението остана до последния момент - талисманът на игрите беше застрелян, крадец се опита да открадне олимпийския огън, а ден преди старта беше откраднат и ключа на "Маракана".

Всичко това се очаква да бъде забравено след фойерверките на откриването на Олимпиадата.

Погледите ще бъдат приковани към феноменалния плувец Майкъл Фелпс и към най-бързия човек на планетата "светкавицата" Юсеин Болт в очакване на нови рекорди. Те едва ли ще повторят феноменалните си постижения, защото са далеч от върховата си спортна форма, но самото им присъствие дава блясък на игрите.

Други очакват с нетърпения шоуто на "звездния" тим на САЩ по баскетбол, събрал звездите на NBA.

За първи път на олимпийски игри ще участва и отборът на бежанците. Той е от 10 състезатели от различни държави, раздирани от конфликти и тежки кризи - Конго, Южен Судан, Сирия и Етиопия.Те ще излязат веднага след домакините от Бразилия под олимпийския флаг и химна на олимпийското движение. Идеята е тези атлети да дадат надеждата на милионите, които бягат от глад и война по целия свят.

След грандиозния допинг скандал с отбора на "Сборная", в последния момент бяха допуснати 270 руски спортисти до участие в игрите. Това е около 70% от 387-те атлети, които планираха да участват на олимпиадата. Боксьори, тенисисти, джудисти и стрелци получиха разрешение в последната минута от комисията на Международния олимпийски комитет. Изцяло бяха дисквалифицирани отборите по лека атлетика и вдигане на щанги на Русия.

Два нови спорта ще се опитат да привлекат интереса на зрителите – голф и ръгби. Звездите в голфа, обаче се отказаха от участие с оправданието за вируса "зика".

Надпреварата вече започна с първите мачове във футболния турнир за мъже и жени.

По традиция първата седмица ще бъде доминирана от плуването, където за пети път вниманието ще е насочено към Майкъл Фелпс.

Втората седмица е за леката атлетика и звездата Юсеин Болт.

След 20-годишно отсъствие на олимпийски игри се завръща и 35-годишната швейцарка Мартина Хингис, която някога беше номер едно в тениса. "Чувствам се като новачка отново, след като не съм била на игрите от 20 години", заяви Хигинс на официалното си представяне.Тя игра 15-годишна на игрите в Атланта.

Не липсват и комични моменти. Японски спортисти показаха най-важната вещ в куфарите си - специална тента, която ги предпазва от комари.

Домакините обещават откриването на игрите да се превърне в една незабравима нощ, разтърсена от бразилската музика и танци.

Танцьори от 12 школи по самба ще покажат уменията си на стадион "Маракана" в шоу, белязано от липсата на средства и бюджетни ограничения.

Бразилия ще се опита да впечатли света с десетократно по-малък бюджет от този на олимпиадата в Лондон и 20 пъти по-малък от този в Пекин през 2008 г.

"Надявам се, че церемонията по откриването на игрите ще бъде лекарството срещу депресията в Бразилия. Бразилците могат да гледат и да си кажат: "Ние сме готини хора, от различни етнически групи сме, живеем заедно, никога не воюваме, мирни сме, знаем как да се наслаждаваме на живота и да сме щастливи", заяви Фернандо Мейрелес, един от тримата режисьори на церемонията.

Те са проучили церемониите на предишните олимпиади и се чувствали депресирани, когато гледали спектакъла в Пекин, който вдигна летвата с размерите и прецизността си. Твърдят обаче, че нищо не може да се сравни с бразилския темперамент и душа.

"Атина беше класика. Пекин беше грандиозен и мускулест. Лондон беше умен. Нашето ще е готино", казва Мейлерес.

Всичко най-интересно може да бъде проследено у нас по националната телевизия БНТ.

mediapool.bg