Кламер БГ - Новини: Олаф Шолц защити експулсирането на двама руски дипломати

Олаф Шолц защити експулсирането на двама руски дипломати

Европа

|
Четв, 16 Дек 2021г. 17:00ч.
Олаф Шолц защити експулсирането на двама руски дипломати

Олаф Шолц, Сн. ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц защити днес експулсирането на двама руски дипломати от страната заради убийството на бивш чеченски боец в парк в Берлин преди две години, предаде ДПА.

Вчера руски гражданин получи доживотна присъда за убийството на грузински гражданин от чеченски произход посред бял ден в германската столица. Съдът в Берлин прие, че покушението е поръчано от Москва, и го квалифицира като "държавен тероризъм".

Русия отрече тези обвинения.

Според прокурори по делото грузинският гражданин е бил убит заради участието си във втората чеченска война и своята "враждебност към руската държава".

Присъдата е "ясна индикация, че тук стават лоши неща и поради това (германската) външна министърка е напълно права да реагира с ясен отговор", заяви канцлерът преди днешната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел.

Германското министерство на външните работи обяви двама дипломати от руското посолство в Берлин за персона нон грата, което е равносилно на експулсиране.

Външната министърка Аналена Бербок определи убийството като "сериозно нарушаване на германските закони и на суверенитета на Федерална република Германия".

mediapool.bg