Кламер БГ - Новини: Оксфордската ваксина предизвиква обещаващ имунен отговор, дори при по-възрастните

Оксфордската ваксина предизвиква обещаващ имунен отговор, дори при по-възрастните

Коронавирус

|
Четв, 19 Ноем 2020г. 17:05ч.
Оксфордската ваксина предизвиква обещаващ имунен отговор, дори при по-възрастните

Ваксината срещу Covid-19 на Оксфордския университет и компанията "АстраЗенека" AstraZeneca е безопасна и предизвиква обещаващ имунен отговор при всички възрастови групи, показват предварителни резултати от изпитването във "Фаза 2".

Резултатите, публикувани в медицинското списание Lancet в четвъртък, показват, че кандидатът за ваксина е тестван върху 560 здрави възрастни и предизвиква подобен силен имунен отговор както сред тези на възраст между 18 и 55 години, така и сред тези над 56-годишна възраст. Това дава надежда, че тя може да защити някои от най-уязвимите от коронавирусната пандемия хора.

Проучването във "Фаза 2"" включва общо 560 здрави доброволци, със 160 на възраст 18-55 години, 160 на възраст 56-69 години и 240 на възраст 70 или повече години.

Доброволците са получили две дози от ваксината или плацебо, като не са били съобщени сериозни странични ефекти, свързани с ваксината.

"Надяваме се, че това означава, че нашата ваксина ще помогне да се защитят някои от най-уязвимите хора в обществото, но ще са необходими допълнителни изследвания, преди да сме сигурни", посочи д-р Махеши Рамазами, съавтор на изследването в Университета на Оксфорд.

Данните, които отчасти бяха съобщени миналия месец, но бях публикувани изцяло в медицинското списание The Lancet едва в четвъртък, предполагат, че хората на възраст над 70 години - които са изложени на по-висок риск от сериозно заболяване и смърт от коронавируса - могат да изградят силен имунитет срещу пандемичната болест, казаха изследователите.

"Силните отговори на антитела и Т-клетки, наблюдавани при по-възрастни хора в нашето проучване, са обнадеждаващи", отбеляза д-р Рамазами, цитиран от Ройтерс.

В момента продължават изследванията в късен етап или "Фаза 3", за да потвърдят констатациите, посочиха от "АстраЗенека".

"Възможно е през следващите седмица" да бъдат представени и първите данни от "Фаза 3" на изследването, се казва още в доклада, публикуван в медицинското издание.

Кандидатът за ваксина срещу Covid-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет, наречен AZD1222 или ChAdOx1 nCoV-19, е сред водещите в глобалните усилия за разработване на ваксина за защита срещу коронаврусна инфекция.

Конкурентните производители на лекарства като Pfizer Inc, BioNTech и Moderna Inc вече публикуваха през последните десетина дни данни от техните изпитвания на коронавирусна ваксина на късен етап във "Фаза 3", които показват ефективност от над 90%.

За разлика от експерименталните ваксини на Pfizer/BioNTech и Moderna, и двете използващи нова технология, известна като информационна РНК (mRNA), експерименталната ваксина на AstraZeneca е вирусна векторна ваксина, направена от отслабена версия на вирус на обикновена настинка, открит в шимпанзетата.

AstraZeneca вече подписа няколко договора за доставки и производство с компании и правителства по целия свят с наближаване на отчитането на резултатите от последни изпитвания на нейната ваксина.

mediapool.bg