Кламер БГ - Новини: Окончателно отпада заверката с апостил на европейски дипломи

Окончателно отпада заверката с апостил на европейски дипломи

България

|
Вт, 20 Септ 2016г. 14:09ч.
Окончателно отпада заверката с апостил на европейски дипломи

Отпада изискването за заверка с апостил на дипломи и академични справки, издадени от висшите училища за държавите членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария. Това реши правителството в сряда с промени в наредба на образователното министерство.

Занапред издадените от висшите училища в ЕС и Европейско икономическо пространство документи, с изключение на европейското дипломно приложение, трябва да бъдат придружени единствено с превод на български език от лице, сключило договор за извършване на преводи с Министерството на външните работи.

С друга промяна отпада необходимостта от квалифициран електронен подпис при издаването на удостоверения за професионална квалификация, придобита в България, необходими за достъп или за упражняване на регулирана професия на територията на друга държава-членка на ЕС. Следва се принципът, че правната сила на електронен подпис не може да бъде оспорена на основанието, че той е в електронна форма или че не отговоря на изискванията за квалификацията на електронен подпис.

Отпадат и свързаните с използването на квалифициран подпис технологични ограничения, като изисквания за инсталиране и допълнителни програми, използване на конкретен браузър и т. н. В резултат на това значително ще се разшири кръгът на лицата, които могат и искат да се възползват от преимуществата на предоставяната по електронен път услуга, посочват от правителствената пресслужба.

mediapool.bg