Кламер БГ - Новини: Одобриха многостранно споразумение за превоз на опасни товари по вътрешните водни пътища

Одобриха многостранно споразумение за превоз на опасни товари по вътрешните водни пътища

България

|
Четв, 12 Ноем 2015г. 07:41ч.
Одобриха многостранно споразумение за превоз на опасни товари по вътрешните водни пътища

b-cПравителството одобри проекта на многостранно споразумение ADN/M 014 съгласно правилата, приложени към Европейското споразумение за международен превоз на опасни товари по вътрешни водни пътища (ADN) за потвърждаване достатъчната устойчивост на кораба. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Споразумението ще позволи отлагане на изискването, с което се въвежда задължението за доказване на достатъчната устойчивост на неповреден кораб и на аварийната устойчивост при нови прецизирани условия за танкери тип С.

Влизането в сила на това правило налага около 750 кораба, извършващи превози на опасни товари по вътрешните водни пътища, да бъдат оборудвани със „StabilitySoftwareProgram”. Това би отнело приблизително пет години и затова към настоящия момент задължението е неизпълнимо. С подписването на споразумението няма да се прилагат тези изисквания спрямо танкери тип С за периода до 2019 г.

Потвърждаването на достатъчната устойчивост на танкерите тип С ще бъде извършвано в съответствие с редакцията на правилото от ADN-2015, приложима до 31.12.2014 г. Това ще спомогне за разрешаването на реален проблем за корабособствениците, класификационните организации, както и за компетентните контролни органи.

Maritime.bg – Свят