Кламер БГ - Новини: Ограда спряла Министерството на туризма да провери плажа край "Доган сарай"

Ограда спряла Министерството на туризма да провери плажа край "Доган сарай"

България

|
Пет, 31 Юли 2020г. 18:40ч.
Ограда спряла Министерството на туризма да провери плажа край "Доган сарай"

Ограда е спряла Министерството на туризма да направи проверка, която да изясни защо плажът до лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган на Росенец не е включен в кадастралните карти. Това се казва в отговор на ведомството на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова до БНР-Бургас.

От радиото попитали Министерството на туризма защо плажът липсва в кадастралните карти.

От там им отговорили, че същото искало да знае и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

През юли 2020 г. ведомството на министър Петя Аврамова подало сигнал със същия въпрос до Министерството на туризма. Не е ясно от коя дата е сигналът - дали е след акцията на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов или след нея. На 8 юли Христо Иванов и Ивайло Мирчев показаха, че няма достъп до плажа, след което започнаха масови протести с искане за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

В сигнала на МРРБ до Министерството на туризма е посочено, че това е плаж и съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие трябва да има свободоне достъп.

Министерството на туризма веднага предприело проверка. Експертите от туристическото министерство обаче не успели да я направят напълно "поради поставена метална преграда на път, представляващ имот общинска публична собственост и с налични табели с надпис "Строителен обект". Това съобщават от Министерството на туризма в отговора си до БНР.

Обясняват обаче, че плажът край Росенец не е включен в кадастралната карта, защото не е подавано искане за това. От отговора на Министерството на туризма не става ясно кой трябва да подаде такова искане.

От ведомството на вицепремиера Марияна Николова не уточняват и дали ще направят нова проверка на плажа, за да изяснят дали вече има свободен достъп до него.

mediapool.bg