Кламер БГ - Новини: Огнян Герджиков: Да си кажем със самочувствие, че държавата ни е в добро състояние

Огнян Герджиков: Да си кажем със самочувствие, че държавата ни е в добро състояние

България

|
Пон, 17 Апр 2017г. 11:20ч.
Огнян Герджиков: Да си кажем със самочувствие, че държавата ни е в добро състояние

"Да си кажем със самочувствие, че държавата ни е в добро състояние, че сме постигнали демократичните стандарти, при които смяната на правителства и организирането на избори е нормален социален факт, а не извънредна ситуация. Икономиката работи, секторните политики продължават успешно.“ Така в интервю за БТА служебният министър-председател Огнян Герджиков отговаря на въпроса каква е причината, че и без редовен каминет от началото на годината приходите в бюджета са отлични и се очертава бюджетен излишък.

"Всички ние сме взискателни граждани на една европейска държава и нито искаме, нито бихме допуснали да изключим от скорост за три месеца, а после да почваме от нулата. Така че съм горд, че съм част от управлението на страната, което успя да съхрани не само социалния мир, но и да функционира така, че да има ръст на финансовите постъпления в хазната", добавя Герджиков.

Той благодари на президента Румен Радев, който по думите му успял "да формира кабинет с много ярки личности - великолепни специалисти в своите области“. "Истинско удоволствие е да се работи с тях", казва премиерът.

Той отбеляза, че има и резерви към дейността на някои от министрите. "Но и министрите могат да имат претенции към мен самия. Мой принцип е да уважавам достойнството на хората и държа забележките си да отправям не публично, а персонално, когато се е налагало. Но тези случаи не са много.", посочва Герджиков.

Той споменава за натиск, упражняван върху правителството, без да посочва откъде. Но същевременно сам поставя въпроса за приоритета на волята при служебните кабинети - дали е на премиера, който оглавява колективния орган - Министерски съвет, или е на президента, който избира и назначава правителството.

"Юрист съм, ръководил съм Народното събрание и мисля, че в тази конституционна материя има какво да се усъвършенства. За да няма не просто двуезичие на властта, а да няма съмнения в модела на властта в преходния период между две редовни правителства. Дори хората от моя екип са ме упреквали, че съм твърде толерантен, когато е имало натиск върху правителството за вземане на едно или друго решение. Тези неща няма как и не би трябвало да остават скрити. Не заради суетата да си кажеш, а заради стабилността на институциите и заради ефективността, която обществото очаква от тях“, казва Герджиков.

По повод на ревизиите по министерства, направени от служебното правителство, премиерът заявява, че подробни отчети ще бъдат публикувани в сайтовете на министерствата в края на април.

"Такава беше заръката на бившия бъдещ премиер - Бойко Борисов. Той поиска да се разровим много надълбоко. Не ни стигна времето да достигнем такива дълбини. Пък и това далеч не ни беше приоритет. Все пак бяхме длъжни да направим проверка на състоянието на министерствата. Всяко управление допуска волю или неволю нарушения. Въпросът е да не си затваряме очите пред тях. Затова бяха предприети предвидените в закона действия“, обяснява Герджиков и дава примери със спрени обществени поръчки поради несъответствия със закона или технически несъвършенства в Министерството на енергетиката, Министерството на здравеопазването и „откритите нередности в Министерството на отбраната.

"Работа на правителството е да извърши проверките, специализираните органи да поемат нататък и съответно да наложат съответните санкции, ако има основание за такива", добавя той.

Попитан за критиките към служебния кабинет, че надхвърля правомощията си и може да се наложи следващото правителство да ревизира някои решения, Герджиков отговаря:

“Едва ли е сериозно да се говори за надхвърляне на правомощия. Но дори и да има такива, те са плод на амбицията ни да оставим добро наследство за идващото след нас редовно правителство. Възможно е да се допуснали и неточни оперативни решения. Вероятно някои от тях - примерно кадрови, ще бъдат променени от следващото правителство. Това, от което не бих се притеснил и даже съм го решил, е да предам на следващия премиер папка с идеи и неотложни задачи.“

mediapool.bg