Кламер БГ - Новини: Общото събрания на ООН ще заседава през септември в "различен формат"

Общото събрания на ООН ще заседава през септември в "различен формат"

Свят

|
Ср, 20 Май 2020г. 11:17ч.
Общото събрания на ООН ще заседава през септември в "различен формат"

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е препоръчал годишната сесия на Общото събрание през септември да се състои чрез предварително записани речи заради коронавирусната пандемия, предаде ДПА.

За тази най-голяма в света дипломатическа проява в централата на организацията в Ню Йорк обикновено се събират хиляди високопоставени лица за дебати и срещи. Тази година на есенната сесия на Общото събрание трябва да се чества 75-годишнината на ООН.

В писмо до председателя на Общото събрание Тиджджани Мухамад-Банде генералният секретар отбелязва, че според медицинската общност "пандемията ще продължи да се разраства с различни степени на острота". По думите на Гутериш се очаква някои от ограниченията за международни пътувания да останат в сила и през септември, така че е "твърде малко вероятно" официалните лица от 193-те страни членки да могат да пристигнат в Ню Йорк.

Затова той предлага форумът да премине "в различен формат", като речите на държавните и правителствените ръководители бъдат предварително записани, а в пленарната зала присъстват физически само по един делегат от мисиите на страните към ООН.

Ръководството на Общото събрание още не е взело окончателното си решение за септемврийската сесия. Председателят Мухамад-Банде е заявил, че са необходими консултации сред страните членки.

mediapool.bg