Кламер БГ - Новини: Общината пуска още автобуси по линиите до Витоша

Общината пуска още автобуси по линиите до Витоша

България

|
Четв, 04 Май 2023г. 15:34ч.
Общината пуска още автобуси по линиите до Витоша

Още 6 автобуса ще се движат по линиите 63 и 66 от София до Витоша. Сн. Столичен общински съвет

Още 6 автобуса ще бъдат пуснати по линиите 63 и 65 от София до Витоша. Те ще започнат да се движат от следващата седмица.

Автобусите са употребявани и бяха купени от "Столичен автотранспорт" за 1.48 млн. лева след решение на Столичния общински съвет. Те бяха представени в четвъртък от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, зам.-кмета Дончо Барбалов, общинските съветници Зафир Зарков и Карлос Контрера.

"През последната година над 4 пъти са се увеличили пътниците, които стигат до планината с градския транспорт. Затова гласувахме финансиране и закупихме още 6 автобуси от най-висока екологична категория. Всички те са оборудвани със звукова система за известяване, което въвеждаме в целия градски транспорт. Това е изключително важно за гражданите със зрителни проблеми, за които е по-трудно да се ориентират коя е предстоящата спирка. Основната ни идея с пускането на допълнителни превозни средства е голямото богатство на София – планината Витоша да бъде още по-достъпна за жителите и гостите на града", каза Георгиев. Добави, че всички автобуси, които ще се движат по линия 66, ще бъдат оборудвани с вело багажници.

След пускането на допълнителните автобуси, превозните средства по линия 63 ще минават на 30 муните през делницните дни и на 16 минути в почивните. Автобус 66 ще е с делнични интервали през 60 минути, а в празничните дни – през 20 минути.

Допълнителните автобуси са дизелови, каквито са и в момента движещите се до Витоша превозни средства. Обяснението да се изберат такива беше, че трябва да са с ръчна скоростна кутия заради безопасност, а газовите и електрически автобуси, които общината има, били с автоматични скорости.

mediapool.bg