Кламер БГ - Новини: Общината в Пловдив ще прави нов парк от 655 дка

Общината в Пловдив ще прави нов парк от 655 дка

България

|
Пон, 23 Окт 2017г. 15:06ч.
Общината в Пловдив ще прави нов парк от 655 дка

Нов парк до Гребния канал в Пловдив ще бъде направен в следващите години. Той ще е на площ от 655 дка, залесяването ще се прави на четири етапа, като първият започва от догодина, обяви кметът на града Иван Тотев.

Проектът ще струва 4.6 млн. лева и предстои да бъде одобрен от общинския съвет.

В новия парк ще има алеи и места за отдих, но достъпът няма да е денонощен и неограничен. Площта ще е оградена и ще се влиза от определени места.

Новата зелена площ трябва да помогне и с решаването на проблема със запрашения въздух в Пловдив, обясни Тотев. Гората ще е в западната част на града, където в момента имало саморасли растения, на част от територията липсвали дървета и бродели различни животни. Кметът обясни, че именно от запад духали и най-много ветрове и носели прах от обработваемите земи край Пловдив. Поясът от нови дървета щял да спира тези маси.

Залесяването ще обхване територията между Гребния канал и река Марица и ще продължи по протежението на реката към Околовръстното шосе и връзката с магистрала "Тракия".

Първата зона, която ще бъде облагородена, е на площ от 130 дка и е непосредствено до Гребния канал. Целта е да има връзка със съществуващия около канала парк "Отдих и култура".

mediapool.bg