Кламер БГ - Новини: Чрез развлекателни сайтове се сеят пропаганда и черен PR

Чрез развлекателни сайтове се сеят пропаганда и черен PR

Общество

|
Нед, 22 Окт 2023г. 10:10ч.
Чрез развлекателни сайтове се сеят пропаганда и черен PR

Никола Тулечки обяснява механизма на прикритата с вицове и мъдри мисли пропаганда, сн. БНР

Страници с развлекателно съдържание се използват във Фейсбук, за да събират огромни общности, на които после лесно и устойчиво да се сервира пропаганда, сочи проучване на Factcheck.bg, представено пред БНР от Никола Тулечки, част от екипа на сайта да проверка на фактите и един от основателите на Сдружение "Данни за Добро".

"За нас беше неподозирано да открием тази практика, която се оказа доста установена, мащабна и успешна. Защото виждаме колко внимание привличат тази страници през числа. Когато изготвихме карта на забавните странички, ни направи впечатление, че в страници във Фейсбук като примерно "Щипка любов", "Доза щастие", "Докосни ръката ми, ако ме обичаш" и всякакви такива странни имена, които не изглеждат като да сервират медийно съдържание, всъщност споделят съдържание на псевдомедии“, коментира Тулечки.

По думите му страница с вицове, с цитати от мъдреци или псалми от библията, или силно патриотични страници се създадат,за да съберат критична маса подкрепители, на които долната граница е десетки хиляди, а има и с по над сто хиляди потребители.

"Щом страницата се развие, спира да споделя първоначалното си съдържание и започва да споделя новинарско съдържание от някакви съмнителни медии. Това е така нареченият "полезен товар" – събираш хора по някакъв интерес и после започваш да им предлагаш друго съдържание. Например пропаганда или както сега сме в предизборна кампания, виждаме тези страници да се използват за "черен пиар" и политическо съдържание. Де факто тези страници и създателите им лъжат своите потребители, защото им предлагат смесено съдържание. Това е задна врата към вниманието на хората", коментира анализаторът на данни.

Лесно асимилирани теми стават заряд за внушения

Според него потребителите избират тези глупости, защото те лесно се асимилират и в тях лесно се влага смисъл, какъвто няма. "Ефектът е количествен, защото създателите на такива глупости например страничките с цитати на мъдреци, те разчитат, че "мъдростите" ще резонират в много хора. Примерно някой, който е бил предаден от приятел, вижда цитата, който звучи така: "Аз прощавам, но не забравям" – глупост е, да, но човекът се идентифицира с нея заради състоянието си и я споделя. От тук нататък алгоритъмът на Фейсбук ще ти предлага само такива страници. Същото е и с конспиративните теории за рептили и всякакви такива идиотщини. Но виждаме как в тези конспирации много често има политически заряд. Тогава конспирацията става "полезен товар" за политически внушения и разделения в обществото", каза Тулечки.

Той смята, че голяма част от успеха на хибридните методи за влияние в едно общество разчита на това, че повечето неща се оставят под радара, защото са банални и ежедневни. Но натрупването на много такова съдържание започва полека-лека да влияе на обществото и да си намира пролуки сред него.

Създаване на теми, разделящи хората

"Така се получават противоречивите теми, които разделят хората и създават лагери – "за" и "против". Това всъщност е една от основните цели на източната пропаганда. При тези страници можем да говорим и за вътрешнополитическо влияние, и за външнополитическо влияние. Това са интереси за очерняне, за запазване на статуквото, за разделение", допълва авторът на Factcheck.bg.

По думите му не бива да се пропуска и руската пропаганда, която е много силна в България, която цели да се подрият основите на така наречените "западни" ценности – демокрация, свободен пазар, честни избори, разделение на властите и др.

"Методите са всякакви – плашене с джендъри, с ваксини, които търсят всякакви пукнатини и разделения в обществото. Сега например има много усилия около енергийните теми – едни и същи хора се мятаха пред кортежа на Зеленски, когато дойде в България и пак те преди това създаваха фейсбук групи как ваксините ще ни убият. Това са едни и същи личности. През това време невинният потребител си мисли, че това съдържание, което вижда на телефона си, е стигнало до него естествено", коментира Тулечки.

Той цитира няколко модела с такива странички, които са все едно на някаква регионална медия.

"Например "News2.bg" обединява страничките: "Щастие – нещастие", "Прикрито" и едноименна, и споделя профили в Гугъл със сайта "За Перник". Те имат над 1 милион интеракции. Подобни страници имат изключително пропагандно съдържание, насочено да унищожава политически опоненти или такива, които са в момента на власт или които искат да дойдат на власт. Това е правено от професионалисти и това си е локален политически пиар, а дори и на национално ниво", посочва експертът.

Западните ценности са на прицел, но не и Путин

Според него прави впечатление, че отношението към политиците от така наречените "демократични" общности, партии и формации у нас е много негативно. Голяма част от съдържанието на тези страници се опитва да унищожи на лично ниво политиците от демократичните партии у нас – колко са смешни и неадекватни.

"Не видяхме към президента такова съдържание. Има много страници, които директно подкрепят Путин. Дали това съдържание е поръчково, не можем да кажем, но потребителите получават една голяма каша от противоречащо си съдържание. От това печели всеки, който се храни от хаос. Тоест това са тоталитарни режими и всякакви такива политически устройства, които те убеждават, че ако последваш тях, ще въведеш ред, иначе навсякъде ще има хаос", отбелязва Тулечки.

mediapool.bg