Кламер БГ - Новини: "Четири лапи" призовава за по-добро отношение към животните, за да няма бъдещи пандемии

"Четири лапи" призовава за по-добро отношение към животните, за да няма бъдещи пандемии

Общество

|
Пет, 12 Март 2021г. 15:41ч.
"Четири лапи" призовава за по-добро отношение към животните, за да няма бъдещи пандемии

Международната организация "Четири лапи" призова с писмо Световната здравна организация, Световната организация за здравето на животните и Организацията на ООН за прехрана и земеделие да предприемат мащабни усилия за спиране на следваща пандемия, като приемат единна стратегия за здравето и хуманното отношение към животните.

Отвореното писмо до трите международни организации очертава ключови направления за борба със заболяванията, пренасяни от животни.

Три четвърти (75%) от всички зараждащи се инфекциозни болести произхождат от животинския свят, включително и Covid-19, сочи доклад на Програмата на ООН за околната среда за 2020 г.

"Covid-19 напълно промени всички аспекти на нашия живот. Институциите и правителствата обаче се борят със симптомите, а не с основната причина за тази пандемия. Основният проблем е нарушената връзка между нас - хората, с животните и природата. Изискваме цялостен подход за справяне с проблема, защото хуманното отношение към животните означава здрава околна среда, което значи и благосъстояние за хората", казва президентът на "Четири лапи" Йозеф Пфабиган.

От клетъчното отглеждане и други практики в животновъдството до търговията с живи животни на открити пазари и отглеждането на диви животни във ферми за ценни кожи - всичко това представлява потенциален риск, посочва той.

За да се предотвратят подобни пандемии в бъдеще, "Четири лапи" настоява за устойчиви действия, включително забрана на фермите за ценни кожи, на търговията с диви животни на открити пазари, както и на търговията с месо от кучета и котки в Азия.

Тиктакащите бомби по целия свят

Международни експерти смятат, че Covid-19 произхожда от диви животни и е предаден на хората чрез междинен гостоприемник - животно, потенциално намирало се на пазара на живи животни в китайския град Ухан.

Според изследване на "Четири лапи" азиатските пазари на живи животни често са пренаселени и липсват каквито и да е регулации. Животни от различни видове като змии, маймуни, кучета и котки се държат в изключително мизерни и нехигиенични условия. Тази среда спомага за отслабване на имунната система на животните, прехвърляне на патогени и по-голяма вероятност за поява на нови зарази, което увеличава и рисковете за хората, посочват от международната организация.

"Такива опасностиса не само на пазарите за живи животни в Азия. Милиони норки, обречени в тесните клетки на ферми за ценни кожи в Европа, бяха заразени с Covid-19 и предадоха мутации на вируса обратно към хората. Докато третираме животните по този начин и ги оставяме да страдат, ние хората ще страдаме от последствията и кой знае още колко заболявания, подобни на Covid-19, ще се появят. Трябва да действаме сега", призовава Пфабиган.

mediapool.bg