Кламер БГ - Новини: Филмът за Кристиан Таков "Моралът е доброто" ще се излъчи за пръв път на рождения му ден

Филмът за Кристиан Таков "Моралът е доброто" ще се излъчи за пръв път на рождения му ден

Общество

|
Пон, 07 Ноем 2022г. 15:48ч.
Филмът за Кристиан Таков "Моралът е доброто" ще се излъчи за пръв път на рождения му ден

Филмът за Кристиан Таков

Днес Кристиан Таков щеше да навърши 57 години. Затова и датата е избрана за премиерата на документалния филм "Моралът е доброто", който разказва за живота му, в който той направи толкова много и остави огромна празнота след кончината си през 2017 г.

Филмът, който ще се излъчи от 19.ч в кино "Люмиер" на НДК, е дело на Веселин Диманов – автор, сценарист и режисьор. Филмът проследява житейския път на именития преподавател по гражданско право в Юридическия факултет на "Софийския университет Св. Климент Охридски" Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България.

Представени са множество старателно издирени архивни кадри и документи, както и поредица от интервюта със семейството му, негови колеги, приятели и съмишленици.

Събрани заедно, те изграждат образа на известния юрист, интелектуалец и общественик и отварят врата към неговия свят.

Това е филм-послание за един необикновен човек, дошъл в нашия свят с мисия.

Филмът беше предшестван от едноименната изложба "Моралът е доброто", която това лято представи 60 мисли и фотографии на Кристиан Таков.

"Беше важно да изясним позицията му по важните теми за съда, съдебната реформа и ролята на гражданското общество. Той умееше да формулира проблемите и да посочва решения. Хората в интервютата казваха за него сходни неща, въпреки че самите те са различни – колко е бил добър и морален, но

и колко много е критикувал", каза пред БНР Веселин Диманов. Заедно с оператора Калоян Игнатов, той прави над 40 интервюта, продължаващи по повече от час. Преминава и през целия писмен архив на Таков. Дигитализира също ленти от детските му години.

Операторът Калоян Игнатов казва, че е чул много интересни истории.

"Срещайки се с различни хора, познавали го в различни етапи от живота му, започнах да се сглобявам цялата картина за Кристиян Таков в главата си. Докато снимахме, преживях и цялата им емоция".

Прожекциите на документалния филм "Моралът е доброто" ще продължат всеки ден от 7 до 13 ноември в кино "Люмиер" от 19:00 ч.. Билети могат да се закупят тук. Филмът ще се прожектира и на 10 ноември във Фестивален и конгресен център – Варна от 19:30 ч., както и на 12 ноември в салон Kino Xenix в Цюрих.

mediapool.bg