Кламер БГ - Новини: Стотици книги получиха училища и читалища за Деня на будителите

Стотици книги получиха училища и читалища за Деня на будителите

Общество

|
Четв, 27 Окт 2016г. 18:41ч.
Стотици книги получиха училища и читалища за Деня на будителите

Над 800 тома историческа и художествена литература получиха като дарение 16 училища и 14 читалища от Софийска област в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември. Кампанията се провежда за шести пореден път от " Елаците-Мед" АД и "Геотехмин" ООД със съдействието на издателство "Захарий Стоянов“.

По традиция даренията бяха съпътствани от културни срещи в Етрополе и с. Мирково. Поетите Валентина Радинска, Боян Ангелов и Иван Гранитски, историците акад. Георги Марков, акад. Косев и публицистът Тодор Коруев рецитираха стихове и споделиха визията си за културата и националната идентичност пред кметове, работещи в сферата на образованието и културата и известни местни личности.

"Книгите са най-тихите и най-верните приятели. Те са най-достъпните и най-мъдрите съветници и в същото време - най-търпеливите учители" – цитираха думи на Чарлз Елиът организаторите от "Елаците-Мед" и "Геотехмин".

Акад. Георги Марков подчерта колко е важно чрез книгите да се съхрани националната памет, тъй като тя е в основата на националната самоличност. "Нашата задача е да научим младите хора, сегашното поколение да чете и да мисли и по този начин да запази националната си принадлежност“, добави историкът.

mediapool.bg