Кламер БГ - Новини: Скандал в Холивуд: Уил Смит не е "достатъчно черен" за ролята на бащата на Серина Уилямс

Скандал в Холивуд: Уил Смит не е "достатъчно черен" за ролята на бащата на Серина Уилямс

Общество

|
Четв, 07 Март 2019г. 19:01ч.
Скандал в Холивуд: Уил Смит не е "достатъчно черен" за ролята на бащата на Серина Уилямс

Съобщенията, че актьорът Уил Смит е разглеждан за ролята на бащата на знаменитите тенисистки Винъс и Серина Уилямс в биографичен филм за него, разгневи част от публиката. Мнозина критикуват този избор поради това, че Смит не е достатъчно тъмнокож, за да играе ролята на Ричард Уилямс, предаде Би Би Си.

В словооборот влезе новият термин "колоризъм" – разновидност на расизма, при който сред хората от една раса преимущество получават тези, чиято кожа е по-светла.

77-годишният Ричард Уилямс е легендарна фигура. Без да има опит в тениса, той сам тренира двете си дъщери от ранното им детство и те достигат до върховете на световния тенис.

Външно Ричард Уилямс изглежда крайно суров човек и прилича на канара. И оттенъкът на кожата му действително е по-тъмен от този на Уил Смит.

Актьорът досега не е коментирал кастинга за ролята, нито пък споровете около "колоризма" по повод възможността да получи ролята.

"Колоризмът" съществува вътре във всяка раса, в не по-малка степен сред белите и азиатците, отколкото при чернокожите. Той може да доведе то това хората с най-тъмен оттенък на кожата да са по-малко представени във филмите, по телевизията, в модата, особено в Холивуд и Боливуд. Твърди се, че те също така са дискриминирани на работното място и на сайтовете за запознанства. Освен това "колоризмът" може да предизвика психологически комплекси и дори да се стигне до сериозни здравословни проблеми вследствие на използване на избелващи кремове.

Изборът на 50-годишния Уил Смит за ролята на Ричард Уилямс все още не е официално потвърден. За това, че ще бъде предпочетен за ролята, съобщи холивудското издание Deadline. Веднага след това заваляха критики.

Известният американски спортен наблюдател Кларънс Хил -младши написа в Туитър, че "колоризмът има значение" и че Уил Смит е лош избор за ролята.

Позицията му намери подкрепа в социалните мрежи и много хора заявиха, че ще е по-добре ролята да бъде дадена на по-тъмнокож актьор – например на Идрис Елба или на носителя на "Оскар" Махершала Али.

"Обичам Уил Смит повече от който и да е друг, но защо не пробват с Махершала Али или друг с по-тъмна кожа като на човека, чиято роля ще играе", пише един от потребителите в Туитър.

Други отбелязват, че и Али, и Елба, са изключително търсени актьори и съвсем не е сигурно, че ще намерят време за този филм.

"Скандалът е глупав: Али и Идрис Елба са много по-търсени. Те се целят в ролята на Джеймс Бонд, а не таткото на Серина", пише друг потребител в мрежата.

Следващ отбелязва, че макар и с по-светла кожа, Смит все пак е "известен черен актьор", който може да играе ролята на "известен чернокож човек от спортната индустрия".

EXCLUSIVE: Will Smith is poised to play Richard Williams, father of tennis icons Serena and Venus Williams https://t.co/JLDDCzOXxa— Deadline Hollywood (@DEADLINE) March 4, 2019

mediapool.bg