Кламер БГ - Новини: Синелибри с още две вълнуващи премиери в зала 1 на НДК

Синелибри с още две вълнуващи премиери в зала 1 на НДК

Общество

|
Пон, 13 Септ 2021г. 19:06ч.
Синелибри с още две вълнуващи премиери в зала 1 на НДК

Синелибри с още две вълнуващи премиери в зала 1 на НДК

Освен филма "Бенедета" на провокатора Пол Верховен, с който Синелибри стартира на 2 октомври, в зала 1 на Националния дворец на културата, ще се състоят и две грандиозни кинопремиери. Едната е на френската романтична комедия "Фантазии", режисирана от звездния тандем Давид и Стефан Фоенкинос, а другата - драматичният трилър "Денят на флага" на Шон Пен. И двете прожекции са на 21 октомври.

"Фантазии" е забавен филмов омнибус, в който шест двойки изследват скритите страни на интимния си живот. Пикантният диалог и бляскав актьорски състав придават на филма елегантната чувственост и непретенциозност. В лентата, чиято премиера беше през август във Франция, Моника Белучи играе ролята на жестоко влюбена в друга жена: героинята на 63-годишната френска актриса Карол Буке. Прожекцията в зала 1 е на 21 октомври от 17:30 часа.

Сцена от филма "Фантазии" с Моника Белучи и Карол Буке

"Денят на флага", в който Шон Пен си партнира със собствената си дъщеря Дилън Пен, пристига у нас веднага след премиера на кинофестивала в Кан. Филмът интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в биографичната й книга "Истинската история за фалшивия живот на баща ми". Прожекцията в зала 1 ще се състои на 21 октомври от 19:30 ч. веднага след празничната церемония по награждаване на победителите в международния конкурс за пълнометражен игрален филм.

Президент на журито на седмото издание на кино-литературния фестивал, който тази година отдава почит на Данте Алигиери и неговата вечна "Божествена комедия", е изтъкнатият френски писател и киносценарист Гийом Лоран. Той е носител на награди BAFTA и "Люмиер"; има номинация за "Оскар" от 2020 г. за анимационния филм "Изгубих тялото си" и номинации за "Оскар" и "Сезар" за сценариите на филмите "Невероятната съдба на Амели Пулен" и "Най-дългият годеж", които са познати и на българската публика.

Шон Пен с дъщеря си Дилън Пен

Арбитри на тозгодишното издание на фестивала са още: германският режисьор от афганистански произход Бурхан Курбани, който триумфира с награда "Синелибри" за майсторска адаптация на монументалния роман "Берлин Александерплац" през 2020 година, когато пандемията осуети възможността да получи своето отличие на живо; Каролин Бонгран - уважавана френска писателка и сценаристка, съавтор на сценария на "Влюбеният Айфел", спечелил овациите на публиката; блестящото режисьорско дуо Кристина Грозева и Петър Вълчанов, създали едни от най-добрите български филми за последните десетилетия, като късометражния "Скок" и пълнометражните "Урок", "Слава" и "Бащата", получили престижни международни отличия.

Сред премиерните филми в програмата се нарежда и психологическата драма "Събитието" на дебютантката Одри Диван, която беше удостоена с наградата "Златен лъв" във Венеция буквално преди часове. Филмът е адаптация по едноименния роман на Ани Ерно, разкриващ кошмарните й преживявания във Франция през 60-те години - време, в което абортите са все още незаконни. Организаторите на Синелибри предвиждат строго съблюдаване на всички противоепидемични мерки, гарантиращи здравето и безопасността на зрителите. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

mediapool.bg