Кламер БГ - Новини: Седем кратки филма представят съвременни български художници

Седем кратки филма представят съвременни български художници

Общество

|
Вт, 09 Май 2017г. 13:39ч.
Седем кратки филма представят съвременни български художници

Ежедневни прожекции на седем кратки филма, всеки от които посветен на отделна художествена творба и нейния автор, представящи българското съвременно изобразително изкуство, започват на 11 май в галерията на "Гьоте-институт" в София. Това съобщиха във вторник от културната институция, която до 2 юни ще е дом на проекта "Бюро Изкуство: Трансформацията винаги отнема време и енергия.

"Бюро Изкуство“ е поредица от кратки филми за съвременни произведения на художници от България. Всеки епизод представя едно произведение, важно за формирането на най-новата история на изкуството, в контекста на световната култура и обяснявайки го достъпно за зрители на различна възраст, професия и интереси.

Кратките филми разказват за художествените средства и замисъл на отделни творби, извеждат на повърхността въпросите, които са движили авторите при работата им и предлагат възможни начини за интерпретация и анализ.

"Трансформацията винаги отнема време и енергия“ е първият сезон на проекта. Подзаглавието на първата поредица от седем епизода носи името на творба на Правдолюб Иванов и подсказва логиката в подбора на работите. Включени са още творби на Сашо Стоицов, Недко Солаков, Лъчезар Бояджиев, Надежда Олег Ляхова, Правдолюб Иванов, Стефан Николаев и Красимир Терзиев.

Специално за представянето в Гьоте-институт всички видеа ще бъдат субтитрирани и на немски език, с което се цели популяризирането на българското съвременно изкуство и достигането му до по-широка международна аудитория.

Идеята и реализацията на проекта е на видео платформата "Бюро Артрекорд" (Bureau Artrecord), зад което са Десислава Павлова и Райна Тенева, и на Даниела Радева.

Проектът е подкрепен финансово от "Столична програма Култура“.

mediapool.bg