Кламер БГ - Новини: "Реквием" на Моцарт звучи в зала "България" на Велики четвъртък

"Реквием" на Моцарт звучи в зала "България" на Велики четвъртък

Общество

|
Четв, 13 Апр 2023г. 08:06ч.
"Реквием" на Моцарт звучи в зала "България" на Велики четвъртък

Цигуларката Франческа Дего ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър на Бетховен</p>
<p>Снимка: Софийска филхармония

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор представят "Реквием" на Моцарт днес - на Велики четвъртък, в зала "България", съобщиха от Софийската филхармония.

Солисти са сопраното Беса Лугичи, мецосопраното Виолета Радомирска, тенорът Емил Павлов и басът Страхиня Джокич. На диригентския пулт застава маестро Найден Тодоров, който в момента е министър на културата.

Най-значимото произведение в кантатно-ораториалната музика

Определян като най-значимото произведение в кантатно-ораториалната музика, реквиемът на Моцарт остава едно от най-популярните класически произведения.

За него друг велик композитор - Йозеф Хайдн, пише: "Ако Моцарт не беше написал нищо друго освен струнните си квартети и реквиема, то и това би било достатъчно, за да остане безсмъртен".

Франческа Дего

В същата вечер националният оркестър посреща цигуларката Франчeска Дего. В първата част на програмата тя ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Бетховен, един от шедьоврите на цигулковия репертоар.

Франческа Дего е една от най-търсените цигуларки на международната сцена и се слави като забележителен солист, разказват от Софийската филхармония.

Сезон 2022/23 включва за нея дебюти с Оркестр дьо Шанс Елизе с маестро Херевеге, Оркеста Синфоника де Кастилия и Леон, Националния симфоничен оркестър на Ирландия, Северна Каролина, Софийска филхармония и Фарьорския симфоничен оркестър.

Тя ще участва в специален проект в Дубайската опера и ще дебютира с рецитал в зала "Уигмор", заедно с пианиста Алесио Бакс.

Франческа Дего ще свири и на фестивала в Аскона, заедно с Франческо Пиемонтези и Даниел Мюлер-Шот, в камерна програма посветена изцяло на Брамс.

mediapool.bg