Кламер БГ - Новини: Ракетата за Марс на SpaceX се взриви при кацане

Ракетата за Марс на SpaceX се взриви при кацане

Общество

|
Четв, 10 Дек 2020г. 08:38ч.
Ракетата за Марс на SpaceX се взриви при кацане

Най-мащабният прототип на марсианската ракета на SpaceX успешно излетя от ракетната площадка в Бока Чика, Тексас.

С това постижение компанията на милиардера Илон Мъск е една крачка по-близо до създаването на ракетата Starship, която ще може да транспортира 100 души към Марс, да извършва полети за час към всяка точка на Земята и да замени изцяло Falcon-9.

Прототипът, наречен Starship SN8, полетя на над 12 километра надморска височина, като за полета отговаряха 3 двигателя Raptor. Захранвани със смес от метан и течен кислород, те са много по-икономични и близо 2 пъти по-мощни от използваните агрегати във Falcon-9.

По време на полета бяха изпробвани не само двигателите, но и конструкцията на ракетата и нейните крила, които помагат за приземяването.

Изпробвани са били още електрониката, резервоарите и управлението на полета.

След достигане на пределната си височина Starship SN8 опита да извърши кацане, но то завърши с експлозия.

Причината за взрива се крие в отказа на единия двигател 2 минути след началото на полета и на втория минута по-късно.

Прототипът достигна 12,5 километра надморска височина само с един работещ агрегат, след което от SpaceX започна операция по приземяването на ракетата.

С изключени двигатели, прототипът успешно навлезе в режим на глайдинг, като включи единствения си работещ двигател малко преди кацането. Тягата му бе достатъчна, за да обърне ракетата в правилна позиция и да я забави.

Освен това прототипът достигна точно до площадката за приземяване. Въпреки това, скоростта е била над пределната, заради което ракетата избухна при допира си със земята.

Според екипа на SpaceX и експертите тестът е преминал по-добре от очакваното. Екипът, отговарящ за изстрелването, дори се поздравява за добре свършената работа. Компанията на Илон Мъск доказа, че може да създаде работещ прототип в рекордно бързи срокове.

Ракетите Falcon-9 също избухваха в началото и имаха редица неуспешни приземявания, но днес надеждно летят с хора към Международната космическа станция.

Историята най-вероятно ще се повтори и със Starship, който би могъл да изпълнява пилотирани полети до Марс и Луната преди края на това десетилетие.

Във финалния си вид Starship ще бъде най-мощната ракета, създавана от човечеството. Заради металната си конструкция, метаново гориво и възможност за цялостна многократна употреба, тя ще бъде и рекордно евтина.

mediapool.bg