Кламер БГ - Новини: Разградският лъв Асен също отпътува за Холандия

Разградският лъв Асен също отпътува за Холандия

Общество

|
Нед, 25 Март 2018г. 18:42ч.
Разградският лъв Асен също отпътува за Холандия

Пътешествие от 2 хиляди километра започна в неделя за лъва Асен, който през декември миналата година бе изведен от зоопарка в Разград, тъй като бе в изключително тежко здравословно състояние и месеци наред бе лекуван в столичната зоологическа градина.

Тригодишното животно бе натоварено на специализираната линейка на организацията "Четири лапи" към спасителния център за големи котки "Фелида" в Холандия. Там в началото на февруари пристигнаха двете лъвчета Терез и Масуд, които също бяха спасени от разградския незаконен зоокът след като бяха изоставени от майка си след раждането и изпотъпкани от останалите лъвове в клетката.

"Иван-Асен започва заедно с нашия спасителен екип дългото 2 хиляди километра пътешествие до "Фелида". Ще се видим скоро, красавецо", написаха от холандския център в неделя и публикуваха снимки от качването на лъва на линейката.

"Той беше на прага на смъртта", коментира Явор Гечев от "Четири лапи“. "Ние го открихме в много тежко състояние, затворен в едно тясно вътрешно помещение без добро почистване, без достатъчно храна. Де факто го бяха оставили да умре в това помещение. Успяхме да го измъкнем в последния момент“, каза той пред бТВ прИ изпращането на лъва за Холандия.

Животното има коренно различен вид в сравнение с окаяното състояние, в което беше при отвеждането му от малкото, тъмно и влажно помещение, където е бил отглеждан в Разград, в лечебницата на Софийския зоопарк.

Във "Фелида" той ще бъде отглеждан в специални условия, както това се прави за Терез и Масуд. Двата малки мъжки лъва растат и укрепват и се очаква, ако всичко при тях е наред, след време дори да бъдат освободени в резерват в Южна Африка. Асен обаче ще остане доживот в спасителния център, тъй като има нужда от постоянен прием на лекарства..

Още два лъва от Разград се планира да бъдат отведени в Холандия. Това са 12-годишната лъвица Рая, която бе транспортирана през декември 2017 г. в София, за да роди в нормални условия, каквито в зоокъта на Разград липсват. Заедно с нея замина и партньорът й Хектор, Двамата са родители на Асен.

mediapool.bg