Кламер БГ - Новини: "Празната пещера" и животът в "Народната родина"

"Празната пещера" и животът в "Народната родина"

Общество

|
Четв, 02 Фев 2017г. 12:47ч.
"Празната пещера" и животът в "Народната родина"

Готови ли сте за живота в Народната родина?

Във времена на нарастваща нестабилност, объркване и страх от бъдещето, романът "Празната пещера" на Димана Трънкова поставя въпроса в какво ще се превърнем, ако в дилемата "свобода или сигурност" изберем сигурността. Как ще изглеждаме като отделни личности и като общество, ако повярваме, че единственото ни бъдеще е в нашето минало, приемем изолацията за естествено състояние и се разделим с несигурността на свободния избор и с риска, който носи търсенето на истината под лустрото на фалшивите новини и ехото на Празната пещера.

Цензуриран Интернет и всеобщо благоденствие. Постоянно наблюдение и привидно безгрижен живот. Свободата на "тъмната мрежа" и свободите на новия партиен и национален елит: волно или неволно, всеки в Народната родина трябва да направи своя избор и да понесе последствията от него.

Това е роман за бъдещето. Писан преди появата на думи като "постистина" и преди издигането на стени около държави и цивилизации да дойде на мода, книга за старите и нови ужаси на неототалитаризма и за крехкостта на човешките отношения в екстремни условия.

Димана Трънкова е археолог по образование и журналист по призвание. Редактор във Vagabond, англоезичното списание за България. Автор на поредица от документални книги на български и английски език за културното и археологическо наследство на страната като: "На изток от Константинопол", "A Guide to Thracian Bulgaria" и "A Guide to Roman Bulgaria". "Празната пещера" е вторият й роман, който достига до читателите от издателство "Жанет 45". През 2017 г. издателство Éditions Intervalles ще публикува на френски "Усмивката на Кучето" в превод на Мари Врина–Николов.

mediapool.bg