Кламер БГ - Новини: Православните християни в Русия, Сърбия и други страни празнуват Рождество Христово

Православните християни в Русия, Сърбия и други страни празнуват Рождество Христово

Общество

|
Пет, 07 Ян 2022г. 08:46ч.
Православните християни в Русия, Сърбия и други страни празнуват Рождество Христово

Православните християни в Русия, Сърбия и други страни празнуват</p>
<p>Рождество Христово

За православните християни в Русия, Сърбия и други страни започнаха коледните празници. Те се отбелязват в условия на ограничения заради коронавируса, но това изглежда не тревожи поклонниците, стекли се в черквите, предаде Асошиейтед прес.

Повечето от православните вярващи празнуват Рождество Христово на 7 януари (по стар стил) с традиционна черковна служба в полунощ.

Православните църкви в Румъния, България, Кипър и Гърция обаче празнуват Коледа на 25 декември заедно с други християнски общности.

Руската православна църква, която има най-голям брой богомолци, изиска от празнуващите да носят маски и да спазват физическа дистанция по време на църковните служби.

В излъчване на живо на службата в московския катедрален храм "Христос Спасител" обаче се видя, че около половината присъстващи са без маски или са ги свалили под брадата си, докато проследяват шествието на свещеници в златни одежди, водени от патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, които пеят молитви и кадят с тамян.

Въпреки че новите случаи на коронавирус за денонощие са намалели наполовина от месец насам - до около 15 000 души вчера, страната е обезпокоена от силнозаразния вариант "Омикрон".

Здравният министър Михаил Мурашко съобщи вчера, че властите са установили "Омикрон" при хора, които не са пътували извън Русия.

В сръбската столица Белград стотици богомолци се събраха на Бъдни вечер край най-големия православен храм в страната - църквата "Свети Сава", за традиционното изгаряне на сухи дъбови клони, символизиращи т.нар. бъдник, преди литургията в полунощ за Коледа.

В Сърбия не бяха обявени специални антивирусни мерки за религиозните церемонии въпреки значителния ръст на случаите на коронавирус, дължащ се вероятно на варианта "Омикрон". В четвъртък здравните власти съобщиха за над 9000 нови случая за денонощие - най-много от началото на пандемията.

Значителната православна общност в Казахстан не можа да отбележи Коледа в църквите, тъй като всички църковни служби бяха отменени заради извънредното положение в страната, наложено след ожесточените сблъсъци между протестиращи и полиция в няколко града. Около 20 процента от населението в преобладаващо мюсюлмански Казахстан се определя като православно.

mediapool.bg