Кламер БГ - Новини: Почитаме гибелта на Апостола на свободата - 149 г. от смъртта на Левски

Почитаме гибелта на Апостола на свободата - 149 г. от смъртта на Левски

Общество

|
Съб, 19 Фев 2022г. 11:40ч.
Почитаме гибелта на Апостола на свободата - 149 г. от смъртта на Левски

Почитаме гибелта на Апостола на свободата - 149 г. от смъртта на Левски

На 19 февруари България отбелязва 149 години от обесването на Апостола на свободата - Васил Иванов Кунчев, останал в историята с името Левски.

Той е основна фигура в българското освободително движение. Организира Вътрешната революционна организация (ВРО) и Българския революционен централен комитет (БРЦК). Един от най-дейните българи в борбата за освобождение на България от турско робство.

Левски е заловен от турците на 27 декември 1872 г. до Къкринското ханче край Ловеч. Откаран е в Търново, за да бъде разпознат. Впоследствие е отведен в София, където епредаден на съд.Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873 г.

"Каквото съм правил, в полза народу е" - казва Левски в изповедта си пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов в последните мигове преди да тръгне към бесилото.

На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски днес се намира в центъра на

София, където е издигнат негов паметник.

При почитане на паметта на Апостола има разминаване между датата на неговата гибел - 18 февруари, която се отбелязва в редица градове, включително и в родния му град Карлово, и почитането в по-голямата част от страната - 19 февруари. При въвеждането на Григорианския календар в България през 1916 г. годишнината от гибелта на Васил Левски се отнася за събития, случили се преди 1 март 1900 г. В този случай необходимата поправка за привеждане на датата 6 февруари (стар стил) по новия григориански стил е от 12 дни, следователно е 18 февруари.

В наши дни отдаването на почит и възпоменателните церемонии в чест на Васил Левски се извършват ежегодно в два последователни дни - на 18 и 19 февруари.

Пред паметника на Левски в столицата днес от 10 до 20 часа има почетни часови.

Всеки посетител на Националния военноисторически музей, с помощта на музеен експерт, ще има възможността да види отблизо и да научи историята на малкото запазени вещи на Васил Левски.Сред тях са косите на Апостола, които той отрязва сам, посвещавайки се изцяло на революционното дело, кръстчето, подарък от вуйчо му от Божи гроб, както и личният му револвер. Експозицията е аранжирана в рамките на специална светлинна инсталация, на която са изписани част от най-известните цитати на Левски.

В родния му град Карлово днес ще има митинг-поклонение. Снощи там се състоя и възпоменателна церемония.

От 17 часа в храм "Света София" ще започне панихида в памет на йеродякон Игнатий - Васил Левски.

От 18 часа пред паметника му, издигнат недалеч от лобното му място, ще се състои гвардейска церемония с поднасяне на венци и цветя. Заради пандемията церемонията за втора поредна година ще се проведе без официални гости и слова.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова вече отдадоха почит на Апостола пред паметника му в София.

Всяко поколение мери себе си и стореното с моралния ръст на Апостола на свободата, заяви

президентът. Той посочи, че историята няма да прости, ако не се върнем на пътя към чистата и святата република, която ни завеща. Ако като общество не повярваме, че „всичко се състои в нашите задружни сили и против тях не може противостои и най-силната стихия.“ Ако не упорстваме в народното дело и не следваме докрай народната воля, каза Румен Радев.

Посолството на САЩ у нас разпространи видео как негови служители начело с посланик Херо Мустафа рецитират стихотворението на Вазов "Обесването на Васил Левски".

mediapool.bg