Кламер БГ - Новини: Отиде си фотографът Рене Бури, автор на знаменития портрет на Че Гевара с цигара

Отиде си фотографът Рене Бури, автор на знаменития портрет на Че Гевара с цигара

Общество

|
Вт, 21 Окт 2014г. 16:16ч.
Отиде си фотографът Рене Бури, автор на знаменития портрет на Че Гевара с цигара

Швейцарският фотограф Рене Бури, известен със знаменития портрет на Че Гевара с пура, почина на 81 години.

Завършил школата по изкуства в Цюрих, той прави първата си фотография на 13 години – заснема Уинстън Чърчил, който се движи по улиците на Цюрих в открит автомобил. По време на военната си служба през 1953-55 г. се увлича по документално кино, а в средата на 1950-те години работи като асистент оператор в компанията Disney. Тогава обаче в живота му се появява фотокамера Leica.

Негов репортаж, посветен на преподаването на музика на глухонеми деца, излиза в списание Life. Работи за агенция Magnum и пътешества в различни краища на света. Прекарва половин година в Южна Америка, където подготвя фотоистория, наречена "Гаучо" (публикувана в списание Du). Макар че най-известните му фотографии са черно-бели, той използва цветна лента още от началото на кариерата си.

Негови фотографии от Бразилия, Япония и Египет се появяват в Life, Look, Stern, Paris-Match, Epoca, The Sunday Times, The New York Times и Du.

Серията фотографии на Че Гевара, сред които прочутата снимка с пура, е направена от Рене Бури в Куба през 1963 г., малко след кубинската криза. Тя е публикувана под заглавие "Интервю с министъра на промишлеността за списание Look".

Трите часа, прекарани в малкия кабинет на Че, фотографът определя като "бой с петли между комунизма и капитализма". Фотосесията е била правена паралелно с интервюто, често прекъсвано от героя на кубинската революция, който поглеждал фоторепортера в очите и му казвал: "Значи си от Magnum? Ако срещна твоя приятел Анди, ще му прережа гърлото". Въпросният Анди е Андрю Сейнт-Джордж, който е придружавал Че Гевара в планината Сиера Маестра, но революционерът не останал доволен от публикуваните репортажи.

Алберто Корда превръща Че Гевара в икона с прочутата си фотография на Че от 1960 г. с барета и разпилени коси. А Рене Бури документира превръщането на метежника във функционер, което, впрочем, не се случва никога.

Може да е било игра за публиката, но в този ден Че наистина ме изплаши, спомня си Бури. "Впоследствие у мен нямаше съмнение, че политиката не е негово призвание, той беше войник и убиец".

Продължавайки своята блестяща фотокраиера, в средата на 1960-те години Рене Бури се връща към кинодокументалистиката. Той участва в създаването на съвместния филм на Magnum и Би Би Си "Двете лица на Китай" (1965), а през 1967 г. е съпродуцент на филм за шестдневната война в Близкия Изток.

Първата му фотоизложба е в Чикаго през 1967 г. Централно място в нея заемат портретите.

Наред с този на Че Гевара, във фотокласиката влизат портретите на Фидел Кастро, Льо Корбюзие, Алберто Джакомети, Пабло Пикасо (организацията на снимките на Пикасо му отнема 4 години).

Своя архив от 30 снимки Рене Бури завещава на музея на фотографията Musee de l’Elysee в Лозана.

mediapool.bg