Кламер БГ - Новини: "Отворено общество" се прехвърли в Берлин и заработи отново

"Отворено общество" се прехвърли в Берлин и заработи отново

Общество

|
Четв, 04 Окт 2018г. 13:30ч.
"Отворено общество" се прехвърли в Берлин и заработи отново

Фондацията "Отворено общество" на американския милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, приключи прехвърлянето на своята централа от Будапеща в Берлин и възобнови функционирането си, съобщи ДПА.

Осемдесетима нейни служители са се преместили заедно със своите семейства и са започнали работа в столицата на Германия, съобщи Горан Булдиоски, директор на офисите на фондацията. Персоналът в централата на фондацията ще достигне 150 човека, се казва в съобщението.

"Отворено общество" обясни решението за преместване от Будапеща в Берлин със "засилващите се политически репресии и законовата среда в Унгария". На уебсайта си фондацията обяви, че нейната мисия е "да изгражда жизнени и толерантни общества, чието управление е подотчетно и отворено към всички хора".

През лятото на тази година Будапеща одобри закон, който предвижда наказателни финансови мерки за организациите, които помагат на бежанците. Повечето от тези организации в Унгария се ползват с подкрепата на "Отвореното общество".

Джордж Сорос е роден в Унгария през 1930 г. и след като избягва смъртта през Холокоста, емигрира в САЩ.

Фондацията му стана обект на острите критики на унгарския премиер Виктор Орбан и неговото крайнодясно националистическо правителство. Орбан обвинява Сорос, че стои зад масовата вълна от мигранти към Европа. Унгарското правителство отказва да приема мигранти и изгради защитна ограда по границите със Сърбия и Хърватия. След като през април т.г. Орбан и партията му ФИДЕС победиха убедително на парламентарните избори, атаките срещу Сорос и "Отворено общество" се засилиха, припомни ДПА.

mediapool.bg