Кламер БГ - Новини: Окръжният съд в Бургас откри изложба под надслов "Моралът е доброто"

Окръжният съд в Бургас откри изложба под надслов "Моралът е доброто"

Общество

|
Вт, 02 Май 2023г. 15:08ч.
Окръжният съд в Бургас откри изложба под надслов "Моралът е доброто"

Съдия Росица Темелкова и Йордан Терзиев откриват изложба на Кристиан Таков Сн.Окръжен съд - Бургас

Окръжният съд в Бургас откри изложба под надслов "Моралът е доброто" с авторски фотографии на доц. д-р Кристиан Таков - юрист, университетски преподавател и общественик.

Инициативата е част от Дните на отворени врати на съдебната институция, която през 2023 г. отбелязва 145 години от своето създаване.

На официалното откриване присъства един от организаторите на изложбата - Йордан Терзиев. Той предаде поздравления и благодарност към ръководството на съда от майката на Кристиан Таков - Галя Йончева.

"Окръжен съд - Бургас показва с тази инициатива, че делото на бележития юрист и радетел за правото ще се пази и помни", каза Йордан Терзиев.

"Какво по-добро послание за годишнината, която отбелязваме, от моралът, който винаги трябва да следваме в делата си, за да правим света по-добър", коментира Росица Темелкова, административен ръководител на Окръжен съд – Бургас.

Тя отбеляза, че доц. Таков е емблематична фигура за юристите и храмът на Темида е най-достойния дом за експонирането на тази изложба.

"Ние винаги се стремим да следваме правото, справедливостта и фундаменталните ценности", каза съдия Темелкова.

Още по темата:

Реформата и посоката – защо не вървим напред

Десет кадъра, подбрани от авторски фотографии и мисли на Кристиан Таков в различни периоди от живота му, красят кулоарите на Съдебна палата в Бургас.

Автор и куратор на експозицията е кинематографа Веселин Диманов, който изработи и документален филм за живота на юриста. Той е подбрал фотосите и посланието, което те внушават, че "доброто има непрекъсната необходимост в него да се влага енергия, за да продължи да съществува" - мисъл на Кристиан Таков.

За петте месеца от своята премиера "Моралът е доброто" се превръща в успешен и разпознаваем български документален филм. Творбата събра над 19 000 зрители в киносалоните и е представен в над 70 града в България, Европа, Канада и САЩ.

Изложбата "Моралът е доброто" не е само пиршество от форми, багри и образи. В нея е вплетена и смислово философската дълбочина на изображението. Всеки кадър е допълнен със сентенция на Кристиан Таков, споделят създателите на изложбата.

"Не е нужно да чакаме велики промени. Достатъчно е да започнем с малки, но неотклонни стъпки. Често те се оказват достатъчни"; "Истината не може да ни отклони в грешна посока. Мълчанието със сигурност ще го направи"; "Законът не се прави за отделна конкретна ситуация, за конкретен човек, а въз основа на принципи" - всички тези и още вдъхновяващи мисли и запечатани фотографски мигове от доц. Таков могат да бъдат разгледани в Съдебна палата в Бургас.

Изложбата ще остане постоянна експозиция в съда.

mediapool.bg