Кламер БГ - Новини: Наградиха победителите в конкурса "Съкровища от миналото“

Наградиха победителите в конкурса "Съкровища от миналото“

Общество

|
Пет, 19 Май 2017г. 16:44ч.
Наградиха победителите в конкурса "Съкровища от миналото“

В навечерието на 24 май победителите в конкурса "Съкровища от миналото – животът и трудът на хората от моя край“ получиха своите награди. В надпреварата участваха седем училища от шест общини на Софийска област, а призовете бяха връчени от Васил Горанов, художник и член на журито, Стойно Стойнов, директор Обогатителен комплекс в с. Мирково и инж. Валентин Цацов, директор на Рудодобивен комплекс в гр. Етрополе.

Учениците от различни училища в района на Средногорието откриха "Съкровищата от миналото“ в едноименния конкурс, организиарн от "Геотехмин" и "Елаците-Мед", по най-естествения начин – в разговори със своите баби, дядовци и други интересни за тях личности. Възрастните хора са разказали за живота в края на 19-ти и през 20-ти век, а децата чрез тях са научили за различни местни обичаи като "Пеенето на пръстените“, празника на заврените зетьове, за тогавашния бит, за известни бунтовници, музиканти, предприемачи. Децата пресъздадоха разказите в рисунки, интервюта или статии. От въпросите им прозира любопитство и вълнение към "Съкровищата на миналото“. Те ще бъдат запазени занапред в интересни интервюта, умело разказани истории и красиви рисунки.

По време на конкурса, финансиран от двете дружества за трета поредна година, водещите на предаването "Историята оживява“ по BiT Иван Кънчев и Марио Мишев проведоха беседи с учениците. Под формата на уроци по родолюбие с кратки видео материали, Иван и Марио представиха малко известни личности от българската история и непопулярни български изобретения. За по-големите ученици бяха подготвили въведение за това как се подготвя писмен материал, като статия или интервю.

"Съкровища от миналото“ е част от програмата "Култура и национална идентичност“ на "Елаците-Мед" и "Геотехмин", осъществявана в регионите, където развиват дейност.

mediapool.bg