Кламер БГ - Новини: Конфликтът в Детския радиохор на БНР е решен

Конфликтът в Детския радиохор на БНР е решен

Общество

|
Пет, 24 Авг 2018г. 12:52ч.
Конфликтът в Детския радиохор на БНР е решен

Конфликтът в Детския радиохор на БНР е решен. Това стана ясно на среща между ръководството на радиото и родителите на хористите, която се проведе в Съвета за електронните медии. Директорът на БНР Александър Велев се ангажира да бъде изготвена стратегия за развитието на радиохора. Формацията минава на подчинението на генералния директор, а не на Музикалната къща, както беше досега.

Досегашният ръководител на детския радиохор Венеция Караманова ще продължи да работи с хористите, докато децата изградят отношения на доверие и сплотеност с новия диригент Теодора Димитрова.

Детският радиохор изнесе два протестни концерта пред радиото и пред Министерския съвет срещу решението на ръководството на радиото да отстрани дългогодишния им диригент Венеция Караманова.

От БНР обясниха, че новият диригент Теодора Димитрова е назначена след проведен конкурс. Преди това тя е работила близо 10 години в хора. Хористите и родителите им се възмутиха, че са разбрали последни за промяната. Родителите са притеснени още, че предстои ключова подготовка за хора, а нямат яснота за новия диригент, който ще отговаря за бъдещето на децата. Затова те настояха за приемственост.

"Аз смятам, че човек, когато минава през такива неща, трябва да излезе по-силен и по-мъдър и би следвало да извадим поуки от цялата ситуация. Много се радвам, че и госпожа Караманова, и госпожа Димитрова са тука и надявам се, и за в бъдеще да бъдат така - от лявата ни и от дясната ни страна, за да можем да работим заедно за благото на хора. Това, което взехме като решение и вчера и Управителният съвет подкрепи това решение, е да продължим да работим заедно, по нов начин. Най-важното за мен е спокойствието на децата и другото е сигурността на децата", каза генералният директор на БНР Александър Велев в петък.

В неделя децата заминават на лагер в село Кранево, където ще се подготвят за концертите, които им предстоят през новия музикален сезон.

mediapool.bg