Кламер БГ - Новини: Картината на Банкси с медсестрата супергерой продадена благотворително за 23 млн. долара

Картината на Банкси с медсестрата супергерой продадена благотворително за 23 млн. долара

Общество

|
Ср, 24 Март 2021г. 20:01ч.
Картината на Банкси с медсестрата супергерой продадена благотворително за 23 млн. долара

Картината на британския графити художник Банкси, който той подари миналата година на британска болница, е била продадена на онлайн търг за рекордните 16.75 млн. лири или 23 млн. долара, сочат данните от проведен във вторник аукцион от Christie's (Кристис)

На черно-бялата маслена картина е изобразено момченце, което седи на пода и си играе, но в ръката му е играчка медицинска сестра, която е с маска на лицето и наметало като супергерой, а в кошчето са захвърлени Батман и Човекът Паяк.

Платното метър на метър Банкси подари на болницата в Саутхемптън миналия май. Художникът нарече картината си Game changer.

Предварителната оценка на картината бе между 2.5 млн. лири и 3.5 млн. лири (3.5-4.8 млн. долара), а получените многократно повече средства ще отидат в полза на Националната служба по здравеопазването (NHS).

Репродукция на картината ще замени оригинала в болницата, където ще е достъпна за пациенти, посетители и служители.

Това е най-скъпо продадената работа в аукцион на Банкси, чиято самоличност тъне в тайна и дори се смята, че зад този псевдоним се крие група от художници. Предишната предложена на търг негова творба - Devolved Parliament, осмиваща британските законодатели, бе купена през октомври 2019 г. за 9.9 млн. лири или 12 млн. долара по тогавашния валутен курс.

mediapool.bg