Кламер БГ - Новини: Имплант в рамото би могъл да предпазва от ХИВ за цяла година

Имплант в рамото би могъл да предпазва от ХИВ за цяла година

Общество

|
Ср, 24 Юли 2019г. 13:30ч.
Имплант в рамото би могъл да предпазва от ХИВ за цяла година

Един ден имплант в рамото може да предпазва от ХИВ инфекция за цяла година. Предварителни тестове дават надежди, че имплант с формата и големината на кибритена клечка, който съдържа ново лекарство, може да предпазва от ХИВ-вируса. Това би могло да е повратна точка в превенцията на ХИВ, но е необходимо да се направи голямо клинично изпитване, съобщава “Ню Йорк Таймс“.

Новият имплант на компанията Мерк (Merck) досега е тестван само на дузина субекти за 12 седмици, но експертите са доста впечатлени от потенциала му да направи революция в борбата с ХИВ.

Изследването е представено във вторник на международна конференция за СПИН в Мексико Сити.

Около 75 милиона души са се заразили със смъртоносния вирус от началото на епидемията от СПИН. Дори и сега около 1.7 милиона души се заразяват всяка година, въпреки десетилетия промоция на презервативи и въздържание, и години усилия хората да приемат ежедневно хапчета, които предотвратяват инфекцията.

“Ако, и подчертавам ако, имплантът успее да докаже в голямо проучване, че доставя нивото на лекарството, което защитава за една година, това би било преломен момент", казва д-р Антъни С. Фаучи, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни болести и водещ експерт по СПИН.

Д-р Робърт М. Грант, изследовател в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който ръководеше проучването през 2010 г., което доказа, че ежедневният прием на хапчета предпазва от ХИВ, коментира, че е очаквал пробив, базиран на мощното ново лекарство, използвано в импланта.

Устройството “изглежда идеално в много отношения“, добави той. То може да се отстрани, ако има странични ефекти или ХИВ инфекция.

Иновацията на Мерк е да достави новото си антиретровирусно лекарство Islatravir чрез доказана технология, използвана дълго време за контрол на раждаемостта: пластмасова пръчица с размер на кибрит, поставена под кожата в раменната област, която бавно освобождава малки дози от лекарството.

Какви са предимствата?

Много хора, изложени на риск от ХИВ инфекцията, особено жените в Африка, отчаяно се нуждаят от методи за превенция, които са по-лесни за използване и по-лесни за скриване, отколкото шише с хапчета.

По данни на UNAIDS повече от 6 000 млади жени на възраст под 24 години се заразяват всяка седмица, а 80% от заразените тийнейджъри в Африка са момичета.

Африканските момичета често са жертви на изнасилване или са принуждавани към секс с по-възрастни мъже в замяна на храна, дрехи или пари.

Друго проучване, публикувано във вторник на същата конференция, потвърди изключителната уязвимост на младите африкански жени. То обхваща 427 жени и момичета от Южна Африка и Зимбабве, на които са били дадени хапчета за всекидневен прием за профилактика срещу ХИВ инфекцията. Въпреки многократните напомняния в рамките на проучването, година по-късно по-малко от една трета все още приемали хапчетата. Само 9% от жените и момичетата са ги приемали достатъчно често, за да имат защитни нива в кръвта.

Други фармацевтични компании наскоро съобщиха за успех с други дългодействащи форми на ХИВ превенция. Например инжектирането на cabotegravir или rilpivirine в седалището е защитило участниците в изследването за един месец.

Но месечните мускулни инжекции са неудобни и понякога болезнени. Освен това имплантите могат да бъдат отстранени. Полуживотът на инжектираия cabotegravir например е около 40 дни. Ако пациентът развие ХИВ, въпреки инжекцията, оставащото лекарство може да накара вирусът да мутира в резистентна форма.

Имплантът трябва да се докаже в дълго и скъпо проучване

Въпреки че учените са развълнувани от възможностите на импланта на Мерк, те предупредиха, че ефектът му все още предстои да се докаже.

Досега лекарството е защитило плъхове и маймуни от многократни преднамерени опити да бъдат заразени, но досегашното изследване върху хора е било само от гледна точка на безопасността: за да се види дали шепа хора могат да понасят импланта за три месеца без опасни странични ефекти.

Предположението, че имплантът може да защитава срещу ХИВ в продължение на една година е направено въз основа на оценка колко силно защитава лекарството и колко време имплантът може да издържи под кожата.

Тестът в реалния свят ще означава да се сложи имплант на хиляди сексуално активни или употребяващи наркотици мъже и жени и да се проследи колко са се инфектирали.

Подобен процес ще бъде дълъг и скъп.

На участниците в експеримента не може просто да им се сложи имплант и да бъдат насърчени да излязат и правят секс или да си инжектират наркотици. За да е етично, трябва да им се предложат най-добрите налични методи за превенция, включително хапчета, презервативи, чисти спринцовки и интензивни консултации за безопасен секс и употреба на наркотици.

Това означава, че много хора трябва да се проследят години, за да се види дали имплантът работи по-добре от други методи.

mediapool.bg