Кламер БГ - Новини: Изложба разказва 90-годишната история на планинските спасители

Изложба разказва 90-годишната история на планинските спасители

Общество

|
Пет, 27 Окт 2023г. 15:45ч.
Изложба разказва 90-годишната история на планинските спасители

Планинските спасители са на своя пост вече 90 години, сн. БЧК

Изложбата “90 години на пост в планината” разказва историята на Планинската спасителна служба от създаването й до днес. Експозицията ще бъде открита на 2 ноември, в Триъгълната кула на Сердика, съобщиха от Регионалния исторически музей-София, който е сред организаторите й, заедно с Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

Посетителите ще могат да разгледат отблизо оборудването за планинско спасяване и облеклото на спасителите, както и да лични предпазни средства, да видят интересни архивни документи и фотографии.

В експозицията е включена и рядка колекция от почетни знаци за отличаване на планинските спасители с особени заслуги. Такъв е Георги Стамов - щатен планински спасител, завеждащ пловдивската спасителна служба, където работи от 36 години и е участвал в 99 процента в спасителните мисии през последните 30 години. Бил е и част от спасителните акции след наводненията в Бисер, Иваново и Аспарухово през 2014 г. както и след трагедията в Хитрино през декември 2016 г.

Друг интересен акцент е оригинал на носилката "Тобоган", конструирана през 1943 г. от известния български алпинист Константин Саваджиев, както и неговия членски картон към планинската служба.

mediapool.bg