Кламер БГ - Новини: Филмфест "Нова вълна" събира студенти от Балканите в София

Филмфест "Нова вълна" събира студенти от Балканите в София

Общество

|
Ср, 25 Ян 2017г. 14:02ч.
Филмфест "Нова вълна" събира студенти от Балканите в София

Най-доброто от студентското кино на Балканите ще се покаже на екрана на софийското филмотечно кино "Одеон" от 25 до 28 януари. Млади кинотворци от Балканите и региона на Черно море се събират в столицата за участие в четвъртото издание на Международен студентски филмов фестивал "Нова вълна". Организатор на събитието е Нов български университет, като основната цел на инициативата с международен характер е да покаже студенските киноидеи.

Стартирал като инициатива на група студенти, с подкрепата на ръководителя на департамента проф. Людмил Христов, който е и директор на фестивала, днес събитието предизвиква огромен интерес, а желаещите да се включат в него ежегодно нарастват. Тази година заявки за участие са подали представители на 18 държави.

Членовете на журито, което ще оценява подадените за участие филми, са личности от кино средите с богат опит в сферата, които желаят да споделят знанията и уменията си с бъдещите професионалисти. Валери Милев, Мартин Чичов, Иван Богданов, Станислав Дончев са хората, които ще селектират най-добрите творби и ще присъдят награди за положените усилия и талант. Председател на журито през 2017 година ще бъде Магърдич Халваждиян, който се занимава активно с режисура от 1992 година.

Събитието е част от академичния календар на студентите по екранни изкуства и включва късометражни игрални, анимационни и документални филми, създадени от студенти от всички висши учебни заведения на територията на Балканския полуостров и региона на Черно море.

Програма на фестивала:

25 януари 2017 г., 19 ч. – официално откриване

26 януари 2017 г. – прожекции на селектираните филми – от 10 до 20 ч.

27 януари 2017 г. – прожекции на селектираните филми – от 12 до 20 ч.

28 януари 2017 г., 19 ч. – официално закриване и церемония по награждаване - кино "Одеон"

mediapool.bg