Кламер БГ - Новини: За информационна хигиена относно коронавируса призоваха пиарите

За информационна хигиена относно коронавируса призоваха пиарите

Общество

|
Четв, 12 Март 2020г. 13:52ч.
За информационна хигиена относно коронавируса призоваха пиарите

Българските частни и обществени медии, институциите и дори самите граждани да спазват информационна хигиена за коронавируса и да дават трибуна по въпроса на експерти, учени и оторизирани лица на институциите, а не на псевдо инфлуенсъри само с цел експлоатация на за темата. За това призоваха в четвъртък от Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО), което обединява пиарите в страната.

Организацията препоръча на медиите "да не излъчват предавания, които разклащат основите на науката, внушават несигурност в даването на аргументи и пораждат съмнения в експертността на специалистите" по темата за Covid-19.

В позицията на БДВО се посочва, че "възможните развития на кризата с коронавируса са много и с непредвидими последствия, дори за медицинските специалисти". "Те тестват по нов начин способностите за възприятие както на широката общественост, така и на отделния гражданин. Комбинираните и многопластови послания могат да влияят по коренно различен начин решенията и поведението на всички нас. Нещо повече, ситуацията и възможните резултати от нея да поставят под напрежение и системите на здравеопазване на държавите, в това число и нашата", пише в становището на пиарите.

"Доказаните факти нямат алтернатива. Има наука: има математика, вирусология, биология, химия. Цивилизационният ни избор да сме част от разумното човечество и да загърбим племенните ритуали и вярвания, не може и не трябва да бъде поставен под съмнение. Важността на този избор е валиден особено в случай на криза", допълват те.

Дружеството препоръчваме на цялата общественост да спазва повече информационна хигиена, която изисква недопускане създаването на паника и увеличаване на несигурността у масовата публика.

Специалистите по комуникация изразяват опасения за съществуващите практики да се дава публична трибуна чрез медии за изказвания и изявления на всевъзможни лица, които не са специалисти в областта на здравеопазването. "Това са опити за нагаждане на действителността към някакви твърдения, което винаги е опасно", смятат те.

Според тях подобни послания могат да доведат до подвеждане на масовата публика, увеличаване на страхове и паника и взимане на нерационални решения.

"Нещо повече, в кризисна ситуация като настоящата с обявената вече от СЗО пандемия на коронавирус, подобни действия могат да доведат до подкопаване авторитета на учени и специалисти, които са призвани да са стожер на знанието и научното обяснение на нещата. В подобни ситуации, точно те – учените – са източник на спокойствие и увереност както за отделния гражданин, така и за действията и мерките на правителствата. Когато на карта са поставени живота и здравето на цялото население, както и устойчивостта на здравната система, използването на псевдо-инфлуенсъри в стратегически план е изключително вредна практика. Дори толерирането на техните участия с аргумента за "право на изразяването" в подобни ситуации, както и при нормални обстоятелства, е недопустимо", отбелязват пиар експертите.

Те

изразяват надежда и увереност в професионалността и компетентността на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и отбелязват, че информираността на населението е първостепенна за всяка кризисна ситуация.

mediapool.bg