Кламер БГ - Новини: Джаз фестът в Банско започва на 8 август

Джаз фестът в Банско започва на 8 август

Общество

|
Пон, 20 Юли 2020г. 18:34ч.
Джаз фестът в Банско започва на 8 август

Август наближава и многобройните верни почитатели на Банско джаз фест, които традиционно планират своята лятна почивка в града под Пирин, може да бъдат спокойни. Фестивал ще има - от 8 до 14 август. "Попаднахме в извънредно трудна ситуация във връзка с продължаващото извънредно положение, но джазът ще прогони и вируса, и злите духове и се надявам да прекараме една чудесна музикална седмица заедно", казва д-р Емил Илиев, създател и организатор на форума, цитиран в сайта на фестивала. И тази година е подготвена интересна и разнообразна програма, с участието на музиканти от България и други страни. Фестивалът е съкратен с един ден поради недостиг на средства. За първи път в 23-годишната му история входът ще бъде платен - макар и на символична цена от 20 лв. за три концерта на вечер. Билетите ще се продават от 1 юли в ePay.bg и системата на Изипей. "Можех да направя фестивала три дни и да се справя отлично с финансирането от общината, което тази година е намалено, и от спонсорите. Но освен че ще се наруши една дългогодишна традиция, загуби щяха да понесат и местните хотели, механи, къщи за гости, които живеят от туризма. Всъщност фестивалът е създаден и за да подпомага издръжката на този бизнес", обяснява д-р Илиев.

Пространството за публиката на пл. "Никола Вапцаров" събира около 1000 души, но ще бъдат пуснати билети за 400 места, в съответствие със санитарно-хигиенните изисквания заради пандемията от Covid-19. "Надявам се, че догодина всичко това ще бъде минало, което никога няма да се повтори. Но хората трябва да бъдат дисциплинирани, да се пазят, без да изпадат в паника. Вирусът е сред нас и той ще бъде преживян, както много други. Насаждането на патологичен страх е много вредно, но призоваването за дисциплина е полезно", казва д-р Илиев, който е известен специалист по дерматология и акупунктура.

Акцент в програмата на 23-ия Банско джаз фест е поставен върху българските изпълнители, но са потвърдени и повечето чуждестранни гости, въпреки че участието на някои от тях зависи от ситуацията с пътуванията и дали и всички ще успеят да пристигнат.

Фестивала откриват певицата Хилда Казасян и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев и специален гост барабанистът Христо Йоцов.

Популярната група "Дърти пърчис", която тази година отбелязва четвърт век, ще вдигне публиката на крака в края на първата вечер. В следващите концерти ще чуем Петър Салчев и Октет Пловдив с интерпретации на класически джаз теми и с оригинална музика от най-новия им проект, записан тази година; в "Златните години на джаза" ще ни върне Марина Господинова със специалното участие на тромпетиста Мишо Йосифов; трио "PlaYIS" - Ясен Велчев, Ивайло Звездомиров и Стоян Янкулов-Стунджи, ще свири композиции от първия си авторски албум "7/4"; ще чуем и Koka Mass Jazz - зад този псевдоним стои Константин Кацарски - композитор и музикант, чиито парчета в момента са в чартовете и плейлистите на радиостанции в цял свят; една от най-популярните и обичани групи - "Акага", ще даде финалните акорди на Банско джаз фест 2020.

Двама от най-известните български джаз певци, които са и най-дългогодишни сподвижници на д-р Илиев - Камелия Тодорова (със Станислав Арабаджиев трио) и Васил Петров (с Ангел Заберски джаз трио), подготвят специални програми за поредната си изява на сцената в Банско.

"Диалог с Милчо" е насловът на концерта на композитора, пианиста и диригента Любо Денев, в памет на Милчо Левиев, със специален гост певицата Весела Морова.

"Почти като него" е озаглавил проекта си, посветен на 80-годишнината на Адриано Челентано (р. 1938 г.), соченият като най-яркия интерпретатор на италианската звезда - Валентин Асенов. Ще го чуем в Банско заедно с оркестър "Челентанисимо".

Деветдесет години от рождението на Рей Чарлз ще бъдат отбелязани с присъствието на един от най-известните в света изпълнители на неговите песни - Урош Перич. Той е свирил и пял с Биг бенда на радио и телевизия Белград, който е акомпанирал на самия Рей Чарлз на две европейски турнета. Перич идва в Банско с Мамбо старс бенд, в чийто състав има музиканти от Белградския биг бенд.

Британска дамска формация, начело с певицата Ейми Бейкър, ще ни настрои на суинг вълна още първата вечер. А нейната сънародничка Луси Удуърд - певица и авторка на песни, която като беквокал е пяла с Род Стюарт, Барбара Стрейзанд, Селин Дион, Джо Кокър, "Пинк мартини" и др., ще се представи с френския си бенд няколко дни по-късно.

Италианката Николета Фабри е работила с известния композитор Никола Пиовани ("Животът е прекрасен" на Роберто Бенини, носител на "Оскар") и подготвя албуми с филмова музика - ще я видим в Банско с интересна програма.

Фадото отново присъства на фестивала - пристига една от звездите на т.нар. нова генерация на фадо Жоана Амендоейра.

Австрийската група "Джук джойнт роялс" ще ни върне към музиката от 40-те и 50-те години, примесена с нотки рок енд рол. Популярни песни и джаз стандарти ще изпълнят гостите от Унгария Миртил Мишелер и Тибор Пинтер - "Voice & Guitar". Драган Милованович трио от Сърбия се изявява от пет години на белградската джаз сцена с репертоар от американски класики, боса нова в оригинални аранжименти и интерпретации.

Световноизвестният руски саксофонист, продуцент и лидер на група Игор Бутман отново ще свири в Банско заедно със своя квинтет. А големият приятел на джаз фестивала и влюбен в града под Пирин Аксел Цвингенбергер ще запали сцената за пореден път със своите виртуозни буги-вуги изпълнения - майсторски стил, който малцина пианисти владеят до такова съвършенство.

Наред със съставянето на програмата на фестивала, избора и договарянето на участниците, д-р Илиев от години работи по идеята за обособяването в Банско на алея на джазмените. Това ще бъде монументен комплекс, който ще напомня за именити музиканти, направили много за българското джазово изкуство - Вили Казасян, Милчо Левиев, Симеон Щерев-Банана, Петър Славов-баща, Васил Пармаков, Румен Тосков-Рупето, Леа Иванова, Людмил Георгиев... Неотдавна, на среща с общинското ръководство на града, е обсъждано главният архитект на общината да избере подходящо място и да се даде "зелена светлина" за изпълнението на проекта. Д-р Илиев е убеден, че това ще бъде важен принос към запазването на националната памет. И приканва всички, които искат да помогнат за реализирането на тази идея чрез фондацията "Международен джаз фестивал - Банско", да дарят средства. Сметката ще бъде публикувана на сайта на фестивала.

За програмата на фестивала може да се информирате тук.

mediapool.bg