Кламер БГ - Новини: Джаз фестивалът в Банско идва с любими звезди и изгряващи таланти

Джаз фестивалът в Банско идва с любими звезди и изгряващи таланти

Общество

|
Ср, 19 Юни 2019г. 18:18ч.
Джаз фестивалът в Банско идва с любими звезди и изгряващи таланти

Лятото вече е тук, а заедно с него мислите за ваканция, пътувания и забавления. Една от предпочитаните дестинации, съчетаваща купон и отмора, е Международният джаз фестивал в Банско, който за 22-ра поредна година ще събере музиканти, певци и публика от различни краища на България и на света на концерти под звездите.

Това е едно от най-ярките и мащабни събития в културния календар на страната и организацията му е съпътствана с редица трудности, които неговият основател и организатор д-р Емил Илиев отново е успял да преодолее – за радост на феновете, които отново ще имат възможност да се наслаждават на изпълнители от различни школи и стилове.

22-то издание на джаз фестивала в Банско ще е три дни по-кратко от обичайното - от 6 до 10 август включително - поради недостатъчен бюджет, но със силна програма. Както отбеляза д-р Емил Илиев, качеството и имената определят нивото, нивото привлича гостите на фестивала.

Първата фестивална вечер ще открие саксофонистът Масео Паркър (Maceo Parker), който идва у нас с целия си състав. Той е легенда на фънк и соулмузиката, работил е с Джеймс Браун, Рей Чарлс, Ред Хот Чили Пепърс и Принс.

Звездното присъствие продължава втората вечер (7 август) с китаристката Малина Мой (Malina Moye), певица и композитор, която ще се качи на сцената със състава си.

Следващата вечер – 8 август, е за Джамал Томас бенд (Jamal Thomas Band). Фънк групата на прекрасния барабанист и композитор от щата Джорджия, Джамал Томас, който дълги години е работил с Масео Паркър, но двамата няма да се засекат в Банско.

Настроението ще е гарантирано и с британския саксофонист и певец Рей Джелато (Ray Gelato) и суинг бандата му The Giants, които публиката помни от джаз феста в Банско през 2013 г.

Ако се погледне програмата на Ronnie Scott's - най-известния джаз клуб на Лондон, всяка година между Коледа и Нова година Рей Джелато има 5 вечери, в които свири по 2 концерта, което говори само по себе си за нивото на програмата му. Както е известно, Рей Джелато и групата му са свирили на сватбата на сър Пол Макартни и пред английската кралица. Тази година те ще отпразнуват и в Банско 25-годишнината от създаването на The Giants, с представяне на новия им албум.

Закриването на джаз феста също няма как да мине без звезда - Тони Момрел (Tony Momrelle), който идва за четвърти път на фестивала.

Васил Петров, Камелия Тодорова и Биг бенд Благоевград с диригент Борис Янев – окачествени от д-р Емил Илиев като "талисманите" на джаз феста в Банско от самото му начало, ще се изявят в първата вечер, на 6 август.

Както всяка година, и този път джаз фестът в Банско ще даде сцена не само на утвърдени певци и групи, но и на млади таланти – акапелната група "Спектрум", както и Лина Никол, която е певица и композитор, съчетава стиловете pop and sould funk.

Отличителното в тяхната работа е, че те създават авторска музика акапелно и ще се представят с класики в областта на фънка, но и български фолкор смесен с джаз.

Тони Момрел (Великобритания), популярен и у нас не само с изявите си в Банско, но и в Sofia live club, ще закрие фестивала.

Предстоящият джаз фест ще се откроява с подчертано фънк звучене, каза д-р Емил Илиев.

Както всяка година, и сега ще има среднощен джаз - между 23:00 и 02:00 часа – с Ангел Заберски квартет.

Повече информация за джаз фестивала и пълната програма може да видите тук .

mediapool.bg