Кламер БГ - Новини: Движение "Реформи в културата“ започва серия от форуми за културните политики

Движение "Реформи в културата“ започва серия от форуми за културните политики

Общество

|
Ср, 13 Юни 2018г. 12:56ч.
Движение "Реформи в културата“ започва серия от форуми за културните политики

Учреденото миналия месец Движение „Реформи в културата“ кани на своя Първи форуми за критически мониторинг на културните политики в България.

Събитието ще се проведе тази събота, 16 юни, в зала „Лимаком“ в Пловдив (бул. „Марица“ № 154).

Това е първото от поредица събития, които имат за цел да поставят на обсъждане политиките в областта на културата и, с помощта на експерти, да изготвят предложения за развитие на отделните ресори.

На 24 май група съмишленици – известни и утвърдени имена с принос в различните сфери на българската култура – обявиха създаването на гражданско движение за реформи в културата.

Обединява ги убеждението, че такива реформи са наложителни и амбицията да помогнат за разработването на стратегическа визия за ролята на културата, да очертаят спешни стъпки към законодателни инициативи и национална стратегия.

Техният първи форум ще бъде открит в събота в 10 часа от проф. Александър Кьосев, който ще представи общ поглед върху състоянието на българската култура и културните политики.

След това в програмата е предвиден разговор на тема „Пловдив и столиците на културата. Какво няма да се случи през 2019-а?”.

Ще бъдат изнесени и два доклада: „България - изолацията продължава“ (за състоянието на перформативните изкуства) и „Отсъстващите политики и съвременното изкуство като индулгенция“.

В следобедните часове в събота предстоят и две „кръгли маси“: „Културни политики и образователни политики. Първи стъпки към стратегическа визия за тяхното обединяване“ и за културните политики в областта на културното наследство.

mediapool.bg