Кламер БГ - Новини: "Граници: Фотография от Американския Югозапад"

"Граници: Фотография от Американския Югозапад"

Общество

|
Ср, 06 Март 2019г. 14:47ч.
"Граници: Фотография от Американския Югозапад"

В 40 фотографии, изработени при серия пътувания в Съединените американски щати през последните четири години, Антони Георгиев представя разказа си за американската мечта, така както са я видели първите пионери, но и такава, каквато тя е в действителност в началото на 21 в. Това е разказ за може би най-важния крайъгълен камък в изграждането на американската идентичност, за великото американско културно въображение.

"Граници" представя Югозапада на Съединените щати не като географско или топографско понятие, а като културна реалия - това е декорът на стотици уестърни, на мечтата и легендата за границите на човешките възможности, издръжливост и упорство. Освен това Американският Югозапад е най-божественият пейзаж в света", казва за изложбата Антони Георгиев.

"Този район на Северноамериканския континент е толкова важен за изграждането на американската идентичност, колкото е Балканът за българите... С това настъпление на запад, което започва в началото на 19 век и приключва около средата на 20 век, когато и бумът на т. нар. уестърни. Това са пейзажите, в които се разиграва тази драма на американския запад. Първите заселници - пионерите, са престъпници, крадци на коне, проститутки. Там се лее силно уиски, има леки жени в салуните. Това е част от мечтата, това е част от мита. След тях обаче идват работливите хора. Идват хора, които се занимават с фермерство. Идват много мормони, които пристигат главно от източния бряг. Има цяло течение в литературата през 19 век, което се занимава с американския мит", коментира Антони Георгиев пред БНТ.

Георгиев определя времевите граници на кулминацията на идеята за американския мит е от 30-те докъм 80-те години на 20 век, когато е и бумът на уестърните. Авторът обясни липсата на човешки лица във фотографиите така:"Интересуваше ме начина, по който природата, защото това е само природа, 100 процента природа, почти няма човешка намеса в тази природа, влияе на върху създаването на американската идентичност. Какво значи американска идентичност: силен индивидуализъм, за разлика от Европа, безстрашие, абсолютна готовност човек да се впусне в нови територии без да се интересува от нищо друго, за да постигне нещата, които иска да направи."

Антони Георгиев е главен редактор на излизащото на английски списание Vagabond. Той е журналист, писател и фотограф, автор на изложби в България, Дания, Франция, Великобритания, САЩ и др.

Въведението към фотографиите е написано от Джеремая Чембърлин, преподавател в Университета Мичиган в Ан Арбър.

Изложбата ще бъде открита на 6 март от 18 ч. в галерия "Средец" на бул. "Александър Стамболийски" 17.

mediapool.bg