Кламер БГ - Новини: Вълна от доброволческа подкрепа за пострадалите от войната в Украйна

Вълна от доброволческа подкрепа за пострадалите от войната в Украйна

Общество

|
Пон, 28 Фев 2022г. 14:56ч.
Вълна от доброволческа подкрепа за пострадалите от войната в Украйна

Вълна от доброволческа подкрепа за пострадалите от войната в Украйна

Граждани, организации и фирми мобилизираха усилия в подкрепа на бежанците и пострадалите от войната в Украйна и вече са активни десетки дарителски кампании и групи за подкрепа. Доброволческите усилия са насочени към помощ за евакуация и транспорт на бежанци, осигуряване на места за настаняване, набиране на дрехи, завивки, храна, лекарства и превързочни материали и други провизии от първа необходимост.

Единният информационен портал на Министерския съвет https://gov.bg/bg/ukraine предоставя информация за търсещите и предлагащите помощ. В него е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в България. Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност. Може да бъде открита актуална информация как можем да направим дарение за Украйна и е поместен списък със сигурни организации с прозрачна отчетност. Платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът обработва информация за доброволци и дарители.

Полезна информация за хора, идващи от Украйна е поместена и на сайта и фейсбук страницата на Български хелзинкски комитет ТУК и ТУК . БХК подготви и публикува информация на български, украински и руски език относно процедурите за влизане на украински граждани в България. Информацията обхваща както досегашната разписана по закон процедура за хората, които пътуват с редовни документи, така и случаите, при които по една или друга причина пристигащите на наша територия украински граждани нямат нужните документи. В тези случаи те имат право да поискат убежище. Специално внимание е отделено на процедурите, засягащи децата. БХК има и програма за правна защита на бежанци и мигранти, която предлага безплатни правни консултации, представителство и адвокатска защита.

Българският Червен кръст (БЧК) откри банкова сметка за помощ на пострадалите от кризата в Украйна и се солидаризира с действията на Украинския Червен кръст и представителите на Международния комитет на Червения кръст, които денонощно работят на терен. БЧК, съгласувано с правителството на България, открива банкова сметка в лева: БЪЛГАРСКИ ЧЕРВЕН КРЪСТ, Уникредит Булбанк АД, BG23UNCR76301077778563, UNCRBGSF (За пострадалите от кризата в Украйна). Банковата сметка е публикувана и на сайта на БЧК, а по-късно ще бъде активирана и допълнителна опция за онлайн дарения през сайта на организацията. Продължава и кампанията за набиране на материални дарения в цялата страна.

Центърът на бесарабските българи в България набира дарения и предлага места за настаняване на хора на различни места в България и организира извозване на бежанци от границите на Украйна. Повече за тяхната дейност можете да откриете във фейсбук профила на организацията ТУК.

Национална асоциация на доброволците търси лекари-доброволци, които говорят украински или руски език, и са съгласни да оказват при нужда медицинска помощ на бежанци в населените места, в които практикуват, като на сайта на организацията има форми за записване. Отделно се набират и доброволци за работа на терен, например при посрещане на бежанци или в центрове за настаняване.

Същевременно някои лечебни заведения вече декларираха готовност да оказват помощ на нуждаещи се.

Група активисти, обединени в инициативата BG4UA.com предлага помощ и набира доброволци за евакуация на хора от Украйна, транспорт и настаняване на украински бежанци в България.

Фейсбук групата Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци набира и координира разпределянето на дарения, дрехи, храна, места за настаняване.

Това са само част от по-големите доброволчески инициативи, които са активни у нас, като много други граждани, организации, общини и фирми се организират на местно ниво, предлагайки работа, подслон, хранителни продукти и провизии за бягащите от войната в Украйна.

mediapool.bg