Кламер БГ - Новини: Вход свободен в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Вход свободен в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Общество

|
Съб, 01 Апр 2023г. 10:49ч.
Вход свободен в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Вход свободен в Музея на хумора и сатирата в Габрово

Днешният ден на шегата почитат жителите на Габрово, прочути с умението си да се смеят и да разказват весели истории за себе си.

Първи април е и рождената дата на Музея на хумора и сатирата в Габрово, който отбелязва своята 51-ва годишнина.

По традиция на международния ден на шегата, Музеят на хумора и сатирата отваря вратите си безплатно, за да посрещне посетители от цялата страна, дошли да празнуват в града на смеха.

В Габрово днес ще гостуват карикатуристите Ивайло Цветков, Ирина Китанова и Валентин Георгиев, които ще рисуват шаржове на живо под покрива на Веселата къща. Програмата включва и детски ателиета.

В късния следобед е предвидена дегустация на занаятчийски вина. С концерт на квартет "ТараЛеща" ще завърши празникът в Музея на хумора, откъдето информират още, че са готови да предложат емблематичните габровски сувенири и в новосъздадения онлайн магазин.

Домът на хумора и сатирата в Габрово е открит на 1 април 1972 г. Главен изпълнител на идеята и пръв директор на културната институция е Стефан Фъртунов (1926 - 2010 г.), юрисконсулт по професия и събирач на габровски анекдоти.

Три години продължава реконструкцията на старата кожарска фабрика на братя Калпазанови, преди в нея да се настани Домът на хумора и сатирата през 1975 г.

През годините се превръща в модерен и уникален културен център, изграден под мотото "Светът е оцелял, защото се е смял". Организира фестивали, срещи по наддумване, издава хумористични сборници, в музея има експериментален вариететен театър.

Основен завет, който музеят предава от старите балканджии на новите поколения е "Когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави".

На 1 април 1976 г. на Габрово е наречена малка планета с номер 2206, в чест на фолклорния хумор, прославил града по света.

Денят 1 април става международен празник на хумора в началото на ХХ век, когато в страните от Западна Европа първоаприлските шеги придобиват свой национален колорит, съобщава БТА.

През 1970 г. Международната организация за радиоразпръскване, а от 1993 г. и Европейският съюз за радио и телевизия, обявява 1 април за Международен ден на хумора и шегата по радиото като един вид предупреждение - никой да не се "връзва" на първоаприлските новинарски емисии.

mediapool.bg